Binnenland24 feb '20 17:09Aangepast op 24 feb '20 22:42

Halsema bezorgd om criminaliteit

Auteur: BNR Webredactie

De geregistreerde criminaliteit in Amsterdam mag dan langzaam afnemen, burgemeester Halsema maakt zich grote zorgen over de vormen van criminaliteit die niet zo zichtbaar zijn, vertelt ze aan verslaggever Martijn de Rijk.

Lees ook | 'Amsterdam ontwricht door drugscriminaliteit'

Halsema noemt de verharding van de drugshandel, een sterkere ondermijning en cybercrime, fenomenen die zich moeilijk laat opsporen en vervolgen. Om greep te krijgen op het ondermijningsprobleem, gaat de stad scherper kijken naar vergunningen. Daarnaast is er een oud verschijnsel dat niet minder wordt: seksueel geweld tegen vrouwen.

Sextortion

Om de vaak kwetsbare slachtoffers van sextortion te helpen, waarbij meisjes gechanteerd worden met seksueel getinte foto's van hen en daarna vaak misbruikt worden in hotels, probeert het gemeentebestuur samen met het openbaar ministerie veel meer druk uit te oefenen, zodat er meer veroordelingen kunnen volgen.

Fouilleren

Amsterdam gaat gerichte preventieve-fouilleeracties houden op basis van politie-informatie in bepaalde risicogebieden. Vorig jaar nam Halsema al een beslissing tot preventief fouilleren bij een risico-wedstrijd Ajax-Juventus, omdat er berichten waren over zwaar vuurwerk en messen die mensen bij zich zouden hebben.

( ANP XTRA)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen