Binnenland4 mrt '20 14:24

Meer wortel dan stok

Auteur: BNR Webredactie

Iedere woensdag is Marcel Beerthuizen van sponsoring-adviesbureau bigplans van de partij. Vandaag hebben we het over privacyregels en wat die teweeg brengen in de sportwereld. Gisteren heeft de Autoriteit Persoonsgegevens een straf opgelegd aan de tennisbond.

AVG

De tennisbond liet zich commercieel benaderen om extra inkomsten te vergaren met de data van zijn leden. 'Iedereen moet zich gewoon aan die AVG-regels houden. Dat betekent zorgen dat je toestemming krijgt van je leden om je te laten benaderen door commerciële partijen', zegt Beerthuizen.

Te streng?

En die extra inkomsten zijn nodig, want sinds het laatste Sportakkoord van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport worden sportverenigingen aangespoord om zelf meer inkomsten te vergaren. Dat moet om de sportkosten laag te houden en zo sporten toegankelijk te houden.

Wortel of stok?

Maar de grote boete van 525.000 euro voor de sportvereniging is misschien te streng, vindt Beerthuizen. 'Ga achter de grote overtreders aan en help als overheid sportverenigingen en andere bedrijven om de AVG-regels beter te implementeren.' Nu stelt de AP de privacy van een persoon boven het belang van die hele organisatie, zegt Beerthuizen. Hij verwachtte dan ook meer een waarschuwing en ook geen publieke bekendmaking van de boete. 'Meer de wortel in plaats van de stok.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen