Binnenland30 mrt '20 16:40Aangepast op 30 mrt '20 19:49

Van Gogh gestolen uit museum Singer Laren

Auteur: BNR Webredactie

Uit museum Singer Laren is in de nacht van zondag op maandag een werk van Vincent van Gogh gestolen. Het werk, 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' was in bruikleen van het Groninger Museum. Dit maakten de museumdirecties en de politie bekend op een persconferentie in het museum.

De deur wordt gerepareerd bij museum Singer Laren waar is ingebroken
De deur wordt gerepareerd bij museum Singer Laren waar is ingebroken ( ANP)

De inbraak in het gebouw aan de Oude Drift was om 03.15 uur. Dieven forceerden de glazen voordeur van het gebouw. Het museum in Laren is momenteel gesloten in verband met het coronavirus. In een persverklaring zei algemeen directeur Evert van Os 'boos, geschokt en verdrietig' te zijn. Het gaat om het werk De Lentetuin, de pastorie te Nuenen in het voorjaar van 1884.

'Er is een prachtig en ontroerend schilderij van een van onze grootste kunstenaars ontvreemd, onttrokken uit de gemeenschap', zei museumdirecteur Jan Rudolph de Lorm. 'Dat is heel erg voor het Groninger Museum, dat is heel erg naar voor Singer maar het is vooral verschrikkelijk voor ons allemaal. Vincent van Gogh is van ons allemaal en moet terugkomen, zodat we weer kunnen genieten en getroost kunnen worden door deze prachtige kunst.'

Kunst als onderpand

Volgens kunstdetective Arthur Brand is het de vraag wat de criminelen ermee gaan doen. Hij denkt niet dat het werk in opdracht van een verzamelaar is gestolen, maar gelooft dat het gebruikt kan worden als onderpand. In het verleden hebben criminelen vaker strafvermindering gekregen wanneer ze over informatie beschikten die leidden tot de teruggave van gestolen en verdwenen werk.

(EPA)

Van Gogh schilderde het doek volgens De Lorm bij zijn ouders in Nuenen. 'De geliefde pastorietuin waar hij rust en inspiratie vond en die hij op een prachtige manier schilderde.' Het werk maakte deel uit van de tentoonstelling Spiegel van de ziel, een tentoonstelling met ruim zeventig schilderijen, aquarellen en tekeningen van de Nederlandse kunst rond 1900.

Weinig tips

De politie heeft tijdens het onderzoek naar de kunstroof in museum Singer Laren nog weinig concrete tips verzameld. Een politiewoordvoerster van de politie Gooi en Vechtstreek zegt dat alle tips en camerabeelden van de omgeving welkom zijn.

Luister ook | Eenmaal, Andermaal...

Tijdens de inbraak werd een glazen deur van het museum vernield om binnen te kunnen komen. Na het inbraakalarm zijn agenten direct naar het museum gegaan, maar troffen ze de dader of daders niet meer aan. Het rechercheonderzoek is gericht op wie het gedaan heeft en waar het schilderij zich nu bevindt. De politie analyseert camerabeelden en doet buurtonderzoek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen