Binnenland6 apr '20 18:29Aangepast op 8 apr '20 00:25

Coronacrisis drijft afkickklinieken in het nauw

Auteur: BNR Webredactie

Afkickklinieken komen flink in het nauw door de coronacrisis. Dat blijkt uit een rondgang van afkickkliniekinfo.nl, in opdracht van BNR. Sommige moeten de deuren sluiten en behandelingen opschorten. Anderen bieden alleen nog online gesprekken, of beperken zich tot opnames van cliënten met hoge medische urgentie.

Behelpen

Klinieken passen zich snel aan. Maar vooral groepssessies en opnames waarbij men de behandelaar moet zien, kunnen nu niet in de afkickklinieken. 'Er wordt nu veel gebruik gemaakt van beeldbellen', zegt Paul Jansen, oprichter van het online verslavingsplatform Afkickkliniekinfo.nl. Mensen kunnen nog wel hulp krijgen, 'maar het is nu behelpen', zegt Jansen. Het platform maakt zich zorgen over de sterk verminderde mogelijkheden tot zorg voor mensen die in klinieken afkicken van een verslaving.

In een persbericht meldt het online afkickplatform:

'Vooralsnog lijken de meeste afkickklinieken, binnen de huidige vastgestelde maatregelen, nog invulling te kunnen geven aan de zorgverlening. Mochten de beperkende maatregelen in de komende periode verder aangescherpt worden, dan is het niet ondenkbaar dat de continuïteit van de zorg serieus in het gedrang komt.'

Deuren sluiten

Enkele klinieken in het buitenland hebben hun deuren al moeten sluiten en behandelingen moeten opschorten. Bij Nederlandse klinieken met vestigingen in het buitenland staan ze voor de moeilijke beslissing of ze verder kunnen of dat ze mensen moeten terughalen en de deuren noodgedwongen moeten sluiten. 'Er wordt geprobeerd om die mensen in het buitenland in een Nederlandse kliniek te krijgen.' Ongeveer de helft van de klinieken neemt geen nieuwe cliënten aan. Waar wel cliënten worden opgenomen, worden die cliënten eerst grondig gescreend op hun gezondheid. Ook wordt het ontvangen van bezoek verboden. Door de coronacrisis is er een verhoogd risico op terugval door spanning en sociaal isolement.

(ANP XTRA Roos Koole)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen