Binnenland7 apr '20 20:08Aangepast op 7 apr '20 23:00

'Hou vol en blijf zoveel mogelijk thuis!'

Auteur: BNR Webredactie

Er komen nu geen nieuwe maatregelen om de corona-epidemie tegen te gaan. De al genomen maatregelen lijken het virus al wat te beteugelen, zei premier Rutte op een persconferentie.

Maar het is nu wel zaak de regels te blijven naleven, voegde hij eraan toe. 'Volhouden en zoveel mogelijk thuis blijven, ook in het paasweekend.' En het is niet zo dat er geen rekening wordt gehouden met de economie. De strenge maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen zijn juist nodig voor economisch herstel, zegt Rutte. Wie roept om versoepeling omdat de economie daarom zou vragen, creëert volgens hem een 'schijntegenstelling'.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Lange adem

Het is zeker reëel dat de strenge maatregelen na 28 april van kracht blijven, zei Rutte. De week voor de 28ste beslist het kabinet welke maatregelen de periode daarna van kracht blijven of moeten worden genomen. De premier spreekt van 'een lange adem' 'Áls we vanaf 28 april al stappen kunnen zetten..., het loket gaat echt niet in één keer weer open.'

Detectie-app

Het kabinet wil twee apps gaan gebruiken waarmee contacten kunnen worden opgespoord van mensen die besmet zijn met het coronavirus. Naar die technologie wordt nu onderzoek gedaan, zegt minister De Jonge. Met de ene app kunnen de contacten worden getraceerd en met de andere is makkelijk contact te onderhouden met een dokter.

Luister ook | Corona-data: gezondheid vs. privacy

( ANP)

Er komen nu geen nieuwe maatregelen om de corona-epidemie tegen te gaan. De al genomen maatregelen lijken het virus al wat te beteugelen, zegt premier Mark Rutte.

De minister-president waarschuwt wel om niet achterover te leunen. Dat de razendsnelle opmars van het virus lijkt te vertragen, komt "doordat we ons aan de maatregelen houden". Als Nederlanders dat niet langer doen, "schieten we meteen weer naar een nieuwe hoge piek. Een grotere fout kunnen we bijna niet met elkaar maken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen