Binnenland19 mei '20 11:03

Wirwar aan coronamaatregelen in Baarle-Nassau

Auteur: BNR Webredactie

Nergens zijn de verschillen tussen de Nederlandse en Belgische coronamaatregelen beter zichtbaar dan in Baarle-Nassau. In het Brabantse plaatsje bevinden zich tientallen kleine enclaves van het Belgische Baarle-Hertog. En dat betekent: steeds weer andere coronamaatregelen.

(BNR / Martijn de Rijk )

In België mochten winkels in het begin helemaal niet meer open, terwijl dat in Nederland nog wel mocht. Dat leidde tot bizarre taferelen. Zo moest het deel van een Nederlands Zeeman-filiaal dat op Belgisch grondgebied lag dicht. 'Men heeft het Belgische deel afgespannen met een lint. Dus je kon het slipje aan de overkant zien liggen maar niet pakken', zegt Willem van Gool, directeur van het toerismebureau Baarle-Hertog-Nassau, in gesprek met verslaggever Martijn de Rijk.

Beluister ook | Coronacast 16 april | Niet te vroeg juichen

Bonnetje mee

Onder voorwaarden mogen Belgen nu weer naar Baarle-Nassau en Baarle-Hertog komen. En dat is belangrijk voor ondernemers in Baarle. 'Het is toch 50 procent van onze klandizie', zegt een vishandelaar op de plaatselijke markt. Maar als Belg moet je wel kunnen aantonen dat je echt op de markt bent geweest. 'Dan breng je wel je bonnetje mee terug naar de grens om te bewijzen dat je er echt bent geweest', aldus Van Gool.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

(BNR / Martijn de Rijk )
(BNR / Martijn de Rijk )
(BNR / Martijn de Rijk )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen