Binnenland29 mei '20 11:10Aangepast op 29 mei '20 13:05

Sportwereld en evenementensector willen gezamenlijk open

Auteur: Michaël Roele

De sportwereld en de evenementensector slaan de handen ineen om na de zomer snel weer evenementen met publiek te kunnen organiseren. Onder meer de KNVB, NOC*NSF, grote poppodia en festivaldirecteuren willen gezamenlijk aan Den Haag laten zien dat evenementen met publiek mogelijk zijn. 'Mensen willen weer samen dingen beleven', zegt Jolanda Jansen, directeur van Rotterdam Ahoy, tegen BNR.

'We zien dat we langzamerhand in een volgende fase komen waarin mensen echt weer behoefte hebben aan ontspanning', zegt Jansen, die als woordvoerder van deze alliantie optreedt. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid zei eerder dat grote evenementen misschien pas weer mogelijk zijn zodra er een vaccin tegen het coronavirus is. Door samen op te trekken willen de evenementenbranche en de sportwereld laten zien dat niet alle evenementen over één kam moeten worden geschoren. 'We denken dat heel veel dingen wel kunnen', voegt Jansen daar aan toe.

Luister ook | Events in coronatijd

Ahoy-directeur Jolanda Jansen
Ahoy-directeur Jolanda Jansen (ANP)

Kleine stapjes naar meer publiek

Vanaf maandag 1 juni mogen theaters weer open voor 30 man, per 1 juli voor 100 man, maar sportwedstrijden zoals die in het Betaald Voetbal en grote festivals liggen nog tot minimaal 1 september stil. Daarna moeten er weer evenementen van grotere omvang gehouden kunnen worden. 'Er is heel veel realisme in deze branche. Het is belangrijk om te beginnen met kleine stapjes.' De bereidheid om die kleine stapjes te nemen is groot. 'We hebben stoelenplannen gemaakt met voldoende afstand tussen mensen. We hebben als branche al heel veel ervaring met veiligheid.'

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Voetbalclubs vrezen dat ze komend seizoen het hele jaar zonder publiek moeten spelen. De branches denken dat dit niet hoeft. 'Voor sport geldt hetzelfde als voor concerten. Ook in stadions zijn dingen mogelijk qua afstand en veiligheid. Uiteindelijk maakt het niet uit of je in een concertzaal, sporthal of voetbalstadion bent', zegt Jansen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen