Binnenland11 jun '20 18:47Aangepast op 11 jun '20 22:56

Hoe gaan we om met het discutabele verleden van Nederland?

Auteur: BNR Webredactie

We hebben te maken met een nieuwe beeldenstorm tegen omstreden beelden. Die worden beklad door de anti-racisme demonstranten. Vandaag werd het straatnaambordje van Jan Pieterszoon Coen in Tilburg doorstreept. Eerder is een standbeeld van Pim Fortuijn beklad. Politieke partij DENK heeft ook bekend gemaakt dat zij vinden dat in Nederland standbeelden en straatnaambordjes van J. P. Coen verwijderd moeten worden.

Over de hele wereld worden standbeelden beklad en neergehaald. In Amerika zijn standbeelden van Columbus onthoofd en in de brand gestoken. Ook in de landen om ons heen gebeurt het. In België werd het beeld van koning Leopold II beschadigd. Die is weggehaald om hem schoon te maken, maar het is nog niet bekend of het beeld terugkeert. In Groot Brittannië is een beeld van een slavenhandelaar van zijn sokkel getrokken door demonstranten. Een ander beeld van een slavenhandelaar is door de autoriteiten in Londen verwijderd.

ANP KOEN VAN WEEL
ANP KOEN VAN WEEL (ANP)

In De Finale praten Marietje Schaake, directeur internationaal beleid aan de Stanford University en oud-Europees Parlementslid, en debatleider Donatello Piras over deze maatschappelijke beweging.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen