Binnenland12 jun '20 08:28Aangepast op 12 jun '20 11:11

Nauwelijks coronaboetes voor particulieren en ondernemers

Auteur: BNR Webredactie

Particulieren en ondernemers die zich na 1 juni niet houden aan de corona-maatregelen krijgen amper een boete. Dat blijkt uit een rondgang van BNR langs verschillende grote, middelgrote en kleine gemeenten in Nederland.

Gemeentes

Op de gemeentes Almere, Nijmegen en Súdwest- Fryslân na zeggen de gemeentes dat er na 1 juni geen boetes zijn uitgeschreven. Er zit ook verschil in de aantal boetes per gemeente. Zo steekt Almere er met kop en schouders bovenuit met 13 boetes, terwijl de andere twee gemeentes maar twee keer naar het bonnenboekje hebben gegrepen. Volgens burgemeester Franc Weerwind van Almere zegt dat er ook rekening gehouden moet worden met het aantal inwoners. De meeste boetes gingen volgens Weerwind naar de jongeren en jongvolwassenen die niet wilde luisteren. 'Wil je niet luisteren, dan is het een kwestie van doorpakken.'

Van de vier grote gemeentes heeft alleen Den Haag cijfers vrijgegeven. De Hofstad geeft aan geen boetes aan horecaondernemers en -bezoekers te hebben gegeven.

Coronamaatregelen op een Amsterdamse rondvaartboot
Coronamaatregelen op een Amsterdamse rondvaartboot (ANP Koen van Weel)

Reden

De reden voor het afname van het aantal boetes na 1 juni komt volgens de gemeentes doordat mensen zich goed aan de regels houden. Ook doen de gemeentes en handhavers zelf rustig aan met het beboeten. Toch is de angst voor boetes er nog wel. In Eindhoven sluiten horecazaken hun deuren uit angst voor de boetes. De ondernemers zeggen dat bezoekers zich juist niet goed aan de regels houden en zij dan de boetes gaan krijgen.

Luister ook | OV: amper coronaboetes en weinig reizigers

De Boa's die verantwoordelijk zijn voor de handhaving knijpen vaak een oogje toe. Dat komt deels door de geweldsincidenten waar de Boa's mee te maken krijgen, zegt Ruud Kuin, voorzitter van de Nederlandse Boa Bond. 'Boa's denken nog meer na of ze moeten ingrijpen. Daarnaast is er bij elke nieuwe maatregel een gewenningstijd. Dan waarschuwen we vooral.'

Einde aan 1,5 meter

De horeca wil dat het kabinet volgende week een einde maakt aan de 1,5 meterregel voor cafés en restaurants. Volgens de sector blijven de meeste gasten 'met gezond verstand en een grote dosis eigen verantwoordelijkheid' uit zichzelf op gepaste afstand van elkaar. Dat schrijft de afdeling Breda van Koninklijke Horeca Nederland donderdag in een brief aan premier Mark Rutte. De afdeling stelt ondersteund te worden door horeca uit andere steden, onder meer in Eindhoven en Alkmaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen