Binnenland25 jun '20 08:32Aangepast op 25 jun '20 09:41

Nieuwe versoepelingen voor beurzen niet rendabel

Auteur: BNR Webredactie

Beurzen en congressen kunnen vanaf 1 juli weer worden gehouden zonder een maximum van 100 bezoekers. Mits er wordt voldaan aan de 1,5 meter afstand, en bezoekers vooraf worden bevraagd over hun gezondheid. Deze boodschap bracht premier Rutte gisteravond.

Beurzen

Premier Rutte sprak gisteravond ook over een speciale vergunning voor evenementen, maar volgens Riemer Rijpkema, directeur van CLC-Vecta, de branchevereniging voor organisatoren van beurzen, congressen en evenementen, geldt voor beurzen dat ze hun vergunning moeten laten goedkeuren via de plaatselijke brandweer. Ondanks de versoepelingen is Rijpkema er niet gerust op. 'We zijn blij dat we weer mogen beginnen, maar dit gaat geen rendabele businessmodellen tot gevolg hebben.'

'We moeten strakke afspraken maken met organisatoren en de lokale overheid. Hierbij moet je denken aan timeslots en het kijken naar hoe bezoekers zich verplaatsen op de congressen', legt Rijpkema uit.

Handhaving

Rutte zelf heeft meerdere malen de eigen verantwoordelijkheid benadrukt. Volgens Otto Adang, lector Openbare orde en gevaarbeheersing aan de politieacademie, is dat het beste wat je kan doen. 'Het belangrijkste is hoe het voor mensen uit te voeren is en of ze er de noodzaak van inzien. De boodschap erachter is dat als dit niet lukt, de maatregelen weer strenger worden. Je bent dus zelf verantwoordelijk.'

Klaar met lockdown

Ondanks het beroep op de eigen verantwoordelijkheid blijkt dat steeds meer Nederlanders de maatregelen zat zijn. 91% van de Nederland wil niet vasthouden aan de lockdown zoals die nu is. En 40% van de Nederlanders wil de lockdown volledig opheffen. Dat blijkt uit onderzoek van Namens Nederland. 'Mensen worden toch ongeduldig en het virus is onder controle, waarmee de angst afneemt', zegt Sven Smit, onderzoeker bij Namens Nederland.

Luister ook | De corona-liveblog

Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) na afloop van de persconferentie.
Premier Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (CDA) na afloop van de persconferentie. ( ANP Bart Maat)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen