Binnenland1 jul '20 19:00Aangepast op 1 jul '20 22:44

Bouwend Nederland blij met verruiming PFAS-normen

Auteur: BNR Webredactie

De PFAS-regels worden versoepeld. Dat maakte staatssecretaris Stientje van Veldhoven vandaag bekend. En daar is Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen heel blij mee.

Lees ook | Nederlandse bouwers staan er beter voor dan EU-collega's

'Enorm welkom'

Eén van de hoofdpijndossiers van de bouw is PFAS - de chemische stoffen die in onze grond zitten. Deze stoffen kunnen gezondheidsschade veroorzaken, en dus zijn er strenge regels voor de verplaatsing van vervuilde grond. Maar die worden nu iets soepeler. 'Met deze verruiming verwacht ik dat het grondverzet grotendeels weer op gang komt. Dat is enorm welkom voor bedrijven die al enorme problemen hadden door stikstof en door corona, die hadden eigenlijk een perfecte storm', zegt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland.

Grond

Toch zijn met deze verruiming nog niet alle problemen opgelost. 'Ik hoop dat het een landelijke waarde is. Voor bagger zou ook de norm nog wat omhoog moeten om al die problemen op te lossen', zegt Verhagen. Het probleem met de PFAS-normen in diepe plassen was dat grond niet meer naar plassen mocht worden verplaatst. 'Bijvoorbeeld voor natuurontwikkeling en voor het herstellen van de verondieping van de plas, dat was niet mogelijk en dat was een grote bestemming voor veel grond. Dat zorgde voor nogal wat stagnatie in projecten', zegt Gerben Zijlstra, beleidsadviseur bodem van Cumela Nederland, de brancheorganisatie voor ondernemers in groen, grond en infra. Maar Zijlstra verwacht dat deze verruiming voor veel bedrijven het verschil maakt.

Lees ook | Krimp Bouw vierde kwartaal door PFAS en stikstof

Een container met bouwgrond. Door regels konden bouwers en baggeraars grond waar PFAS in zit niet altijd meer verplaatsen en hergebruiken.
Een container met bouwgrond. Door regels konden bouwers en baggeraars grond waar PFAS in zit niet altijd meer verplaatsen en hergebruiken. (Sem van der Wal / ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen