Binnenland14 jul '20 18:37

Opnieuw aardbeving in Loppersum

Auteur: BNR Webredactie

Opnieuw is het Groningse Loppersum het epicentrum van een aardbeving. De kracht was 2.7 op de schaal van Richter, en de oorzaak is: de gaswinning. Dat bevestigt het KNMI aan BNR. Het is daarmee de zwaarste beving in ruim een jaar tijd. Begin mei was er bij Zijldijk nog een beving van 2.5.

De gemeente Loppersum meldt dat de beving op vele plekken in Loppersum en omgeving voelbaar was. Ze roept inwoners op als ze schade hebben om dat te melden bij de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen.

Hans Engels, waarnemend burgemeester in Loppersum, was zelf niet aanwezig op het moment van de aardbeving. 'Ik heb vanuit diverse bronnen nu meegekregen dat er geen sprake is van calamiteiten, in de persoonlijke of fysieke sfeer. Wat ik wel duidelijk merk is dat er veel schrik is bij de mensen in het gebied, het went kennelijk nooit. Telkens worden mensen weer opgeschrikt en met de neus op de feiten gedrukt dat het al heel lang gaande is en dat er niet veel zicht is op verbetering van de gezondheid en de veiligheid', zo reageert Engels vlak na de aardbeving.

Toeval

Het toeval wil dat de regio Groningen uitgerekend dinsdag bij minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat heeft aangedrongen op het sneller afhandelen van bevingsschade aan woningen en het versterken van de gebouwen. Veel Groningers lopen tegen te veel bureaucratie aan en hebben daar ook mentaal onder te lijden.

Loppersum.  ANP CATRINUS VAN DER VEEN
Loppersum. ANP CATRINUS VAN DER VEEN ( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen