Binnenland15 jul '20 19:17Aangepast op 17 jul '20 05:57

Hoe gaan wij als samenleving om met de kwetsbaarheid van een groeiende groep mensen?

Auteur: BNR Webredactie

Tijdens de coronacrisis werd vooral duidelijker hoeveel kwetsbare mensen wij in onze samenleving hebben. Daar komt bij dat deze groep de komende decennia sterk gaat toenemen in aantallen. We gaan als wereld enorm vergrijzen, dit wordt veroorzaakt door een hogere levensverwachting en dalende vruchtbaarheidscijfers, het gemiddelde aantal kinderen dat een vrouw baart.

Volgens onderzoekers van het University of Washington's Institute for Health Metrics, gaat het aantal kinderen onder de vijf jaar dalen van 681 miljoen in 2017 tot 401 miljoen in 2100. Terwijl het aantal 80-jarigen stijgt van 141 miljoen in 2017 naar 866 miljoen in 2100. Dit roept enorm veel vragen op; wie betaalt de belasting in een massaal verouderde wereld? Wie betaalt de gezondheidszorg voor ouderen? Wie zorgt voor de ouderen? En vooral hoe voorkom je kwetsbaarheid van deze groeiende groep?

Panel

We praten erover in ons panel. Met vandaag longarts en activist Wanda de Kanter, en zorgondernemer, Floris Vervat.

@Wdekanter

@Florisvervat

Over De Finale

In De Finale hoor je elke dag een gesprek over één thema uit het nieuws, van maandag tot en met donderdag om 18:45 uur live in Spitsuur of wanneer je wilt via bnr.nl/definale.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen