Binnenland17 jul '20 07:11Aangepast op 17 jul '20 11:42

Thierry Baudet en Forum voor Democratie gedagvaard

Auteur: BNR Webredactie

Thierry Baudet, Forum voor Democratie en de beveiligers van Baudet worden gedagvaard door filmmaker Jasper van den Elshout en de Stichting Fuck Up. De kunstenaar werd begin juni in Den Bosch hardhandig tegen de grond gewerkt door beveiligers van Baudet en start nu een civiele rechtszaak tegen de politicus.

Ondernemer Pierre Karsten is mede-oprichter en voorzitter van de Stichting Fuck Up, hij hoopt dat er een veroordeling plaatsvind naar aanleiding van 'de agressieve daad tegen een vreedzame demonstrant.' Baudet wordt gedagvaard voor ernstige geweldpleging, onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting en belemmering van het demonstratierecht. Karsten hoopt dat met een mogelijke vervolging een duidelijk signaal afgegeven wordt. 'Daarmee laat je zien dat dit soort praktijken volstrekt ontoelaatbaar zijn en waarmee je een drempel opwerpt in de toekomst om mensen dit soort daden te laten verrichten. Want je moet een vreedzame demonstrant zijn gang laten gaan en met je poten ervan afblijven.'

Aangifte

Karsten was zelf niet betrokken of aanwezig bij het incident. Toch voelt hij zich betrokken bij demonstrant Van Den Elshout. 'Na de berichtgeving tot mij doordrong, raakte ik buitengewoon geëmotioneerd. Dit zijn zaken die ik zelf in het verleden ook heb meegemaakt. Toen was er geen middel om te procederen. Als burger en eenling sta je ook financieel niet in de positie om dit soort zaken aan te pakken. Het kost je zo'n tien tot vijftienduizend euro, dat is veel geld en kan niemand opbrengen.' Bij deze civiele zaak wordt onder meer een schadevergoeding geëist. Bij de politie ligt ook al een aangifte vanwege het incident in Den Bosch met Thierry Baudet.

'Dreigende situatie'

De partijleider wilde persoonlijk niet reageren op de dagvaarding, wel reageert een woordvoerder. Die zegt dat ze niet in willen gaan in de media op details van het incident omdat het een 'veiligheidsissue van een van onze kopstukken is.' Daarop vervolgt de woordvoerder: 'Maar in algemene zin kunnen we zeggen dat er (zoals al vaker herhaald) een zeer dreigende situatie ontstond waarop is geacteerd.' Verder ziet de partij de zaak met vertrouwen tegemoet: 'We nemen er kennis van dat de demonstrant-activist in kwestie meent dat er bij het optreden van onze beveiligers fouten zijn gemaakt. We hebben de dagvaarding van hem en de Stichting Fuck Up uit Amsterdam inmiddels ontvangen. We zien de zaak met vertrouwen tegemoet. Tot die tijd zullen we er weinig over zeggen.’

Thierry Baudet van de partij Forum voor Democratie deelt een FVD krant uit aan voorbijgangers. Op de achtergrond is Jasper van den Elshout zichtbaar met zijn éénmansprotest.
Thierry Baudet van de partij Forum voor Democratie deelt een FVD krant uit aan voorbijgangers. Op de achtergrond is Jasper van den Elshout zichtbaar met zijn éénmansprotest. (Rob Engelaar)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen