Binnenland22 jul '20 16:20Aangepast op 22 jul '20 18:07

Boerenprotest De Bilt is afgelopen

Auteur: BNR Webredactie

Boeren protesteren vandaag massaal tegen een nieuwe veevoermaatregel van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Door die nieuwe regel komt er veel minder eiwit in het voedsel voor de koeien en zo wil het kabinet de stikstofuitstoot verminderen.

Er is een probleem met de bouw en dat wordt bij ons gelegd. Zo voelen de boeren de maatregelen aan die door minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 'We worden niet gehoord.' Volgens verslaggever ter plaatse Paulien Sewuster is dat het algemene sentiment op de betoging. Tijdens het protest zijn vooral politici te horen die het eens zijn met de stellingname van de boeren.

Tijdelijk stilgelegd

De veiligheidsregio heeft het boerenprotest buiten De Bilt tijdelijk stilgelegd omdat deelnemers niet genoeg afstand hielden. De deelnemers zouden niet genoeg afstand hebben gehouden van elkaar. De organisatoren hadden de betogers meerdere keren opgeroepen verder uit elkaar te gaan staan. Volgens de veiligheidsregio werd in overleg met de organisatoren een pauze ingelast.

De demonstratie net buiten De Bilt verliep volgens verslaggever Paulien Sewuster eerst gemoedelijk. Trekkers zijn niet te bekennen, op één na, naast het podium. De eerste helft van de manifestatie bestaat uit medestanders van de boeren, met onder anderen CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik en de Farmers Defence Force-frontman, maar eindigt met Jesse Klaver van GroenLinks en Tjeerd de Groot van D66. De laatste haalde zich veel woede op de hals na zijn uitspraak dat de veestapel gehalveerd moet worden.

Maatwerk

'Het probleem is dat de maatregel van de minister heel diep ingrijpt in de bedrijfsvoering van de boeren', zegt Will Meulenbroeks, voorzitter van de vakgroep melkveehouderij bij LTO en zelf ook melkveehouder. LTO pleit daarom voor een maatregel waarbij boeren zelf invulling kunnen geven. 'We hebben 16.000 melkveehouders en die zijn erg divers. Er is maatwerk nodig.' Ondanks dat LTO niet verantwoordelijk is voor de demonstratie van vandaag, snapt Meulenbroeks de actie wel.

'Ondoordacht'

Ook meerdere rundveeartsen scharen zich achter de protesterende boeren. 'Je hebt te maken met verschillende dieren en die hebben allemaal hun eigen eiwithoeveelheid nodig. Met deze generieke maatregel ontneem je de kans om elk dier op een bepaalde manier te voeren', zegt Dimitry Verduyn, rundveearts en voorzitter van de vakgroep herkauwers bij De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde. Verduyn zegt niet betrokken te zijn geweest bij de beslissing van de minister en noemt de maatregelen mede daardoor 'ondoordacht'.

Luister ook | Protesterende boeren vertrekken bij distributiecentrum Albert Heijn

RIVM

De Veiligheidsregio heeft een demonstratie met tractoren al verboden. Toch weerhield dat veel boeren er niet van om naar Utrecht te gaan. Verslaggever Thomas Schuurman was in het Overijsselse Enter, waar boer Rudi de Wilde eerst nog even zijn werk afmaakt om zich daarna bij de demonstratie aan te sluiten. 'Ik hoop toch dat we deze regeling van tafel krijgen.' Burgemeester Rene Verhulst van Ede en voorzitter van de regio Foodvalley heeft in een brief laten weten dat minister Schouten met de boeren aan tafel zou moeten gaan.

Boer Rudi de Wilde
Boer Rudi de Wilde (Thomas Schuurman)

Leger bij de Bilt

De veiligheidsregio staat de demonstratie bij het RIVM toe, maar weigerde het gebruik van landbouwvoertuigen. Daarmee heeft Sjoerd Potters, burgemeester van de Bilt, zich niet populair gemaakt. Ook staan legervoertuigen paraat bij de Bilt. 'Het is een belangrijk instituut, dat onverstoord door moeten gaan met het produceren en leveren van medicijnen. Dit is puur voor de verdediging daarvan.' Er worden maximaal 2.000 demonstrerende boeren door de burgemeester toegestaan.

Farmers Defence Force

Volgens Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force zullen de demonstrerende boeren zich aan deze maatregelen houden. 'Je mag de gezondheid niet ondergeschikt maken aan iets wat op papier moet kloppen.' Naar de rechter stappen in plaats van protesteren is voor Van Keimpema geen optie.

Het leger meldt zich bij het RIVM als voorbereiding op het boerenprotest
Het leger meldt zich bij het RIVM als voorbereiding op het boerenprotest (Jeroen Wetzels)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen