Reddingsbrigade moet volop aan de bak
De Reddingsbrigade moest dit weekend honderden keren in actie komen om mensen te redden. Vrijdag alleen al werden 33 mensen gered uit een levensbedreigende situatie. Zelfs door het coronavirus is de inzet niet lager, want de dagaantallen tikten de records van vorig jaar aan, zo zegt Reddingsbrigade Nederland.
Muistromen
Het mooie weer van de afgelopen dagen zorgt ervoor dat veel mensen gaan zwemmen. Maar dat enthousiasme zorgt er soms voor dat mensen onvoorzichtig in het water bewegen. Het zijn vooral muistromen die mensen parten spelen tijdens het zwemmen. 'Een muistroom komt haaks op de kust voor. Water komt over de zandbanken met de golven naar de kust toe. Het loopt tegen de zandbank aan, slaat om en loopt naar de kust toe. Dat water moet weer de zee in en daardoor ontstaan watergeulen van tientallen meters breed. Het water zorgt voor een stroming richting de zee van tien tot vijftien kilometer per uur en daar kan je onmogelijk tegen inzwemmen', zegt Sander Zeilstra, van de Reddingsbrigade Nederland.
Uitgeput
Het belangrijkste om te onthouden wanneer je in een muistroom is om rustig te blijven. Als je toch probeert te zwemmen, raak je uitgeput. 'Zwem er niet tegen in en probeer rustig te blijven. Raak niet in paniek en laat je een stukje meevoeren, dat kan zomaar 100 meter zijn. Als je merkt dat daar de stroming minder is, zwem je naar de zijkant waar je golven wel ziet breken. Die golven voeren je mee naar het strand. Waar het water plat is, moet je niet zijn, daar is de muistroom.'