Binnenland28 aug '20 14:21

Retail wil compensatie voor mondkapjes-schade

Auteur: BNR Webredactie

Branchevereniging InRetail wil compensatie voor ondernemers, die in Amsterdam en Rotterdam omzetverlies hebben geleden door het experiment met de mondkapjes-plicht. Dat zegt Jan Meerman, de voorzitter van Inretail tegen BNR.

Eerder liet Meerman al weten dat lokale overheden geen oog lijken te hebben voor 'het drama' waar sommige winkeliers zich in bevinden. 'Omzetten dalen soms met meer dan vijftig procent', weet Meerman. 'Sommige ondernemers weten echt niet meer hoe ze deze tijd door moeten komen.'

Lees ook | Amsterdam en Rotterdam stoppen met mondkapjes-plicht

 Toeristen met mondkapjes op de Wallen in Amsterdam
Toeristen met mondkapjes op de Wallen in Amsterdam (Ramon van Flymen voor het FD)

Vanochtend werd duidelijk dat mensen vanaf komende maandag géén mondkapje meer op hoeven op plekken als de Amsterdamse Albert-Cuypmarkt en de Rotterdamse Lijnbaan. Nu de grootste drukte van de zomervakantie voorbij is, kunnen mensen beter afstand houden; zeggen de veiligheidsregio's.

De mondkapjesplicht op die drukke plekken was begin augustus ingevoerd. Veel ondernemers hadden er bezwaar tegen, omdat consumenten in onderzoeken aangaven minder te zullen gaan shoppen. De veiligheidsregio heeft die bezwaren gehoord. "Ook horen we van sommige Amsterdammers en bezoekers dat ze zorgen hebben over hun gezondheid op drukke plekken. Deze signalen nemen we mee in de besluitvorming na de evaluatie van het experiment."

Lees ook | 'Mondkapjesplicht is slecht voor omzet'

Hoger beroep

Het hoger beroep tegen het vonnis van de rechter in Amsterdam over de mondkapjesplicht is van de baan. Dat meldt de Amsterdamse cultureel ondernemer Ab Gietelink, die zich met protestgroep Viruswaarheid bij de rechter verzette tegen de maatregel.

De rechter bepaalde vorige week dat het dragen van een mondkapje op drukke plekken in de hoofdstad verplicht blijft. Nu Amsterdam en Rotterdam stoppen met het experiment is het spoedappel bij het gerechtshof volgens Gietelink niet langer nodig. "Tenminste als het hierbij blijft."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen