Binnenland5 sep '20 10:00

Berging Britse bommenwerper begonnen

Auteur: BNR Webredactie

Vanuit Almere zijn vanmorgen twee schepen uitgevaren om het wrak van een Short Stirling te bergen, een Engelse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. Er wordt gehoopt dat de stoffelijke overschotten worden gevonden van mogelijk zeven omgekomen bemanningsleden. Verslaggever Mariëlle Bakker zwaaide vanaf de steiger het bergingsteam uit.

(Foto: Mariëlle Bakker)

De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht van de gemeente Almere, en in het kader van het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en in samenwerking met Provincie Flevoland. Naar verwachting zal de berging vier à vijf weken in beslag nemen, afhankelijk van de weersomstandigheden.

In 2018 startte het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken. Dat verzorgt de berging van ruim 30 vliegtuigwrakken waarin zich waarschijnlijk nog stoffelijke resten bevinden van omgekomen bemanningsleden. Het programma voorziet in de lang gekoesterde wens van nabestaanden om hun vermiste familieleden een graf te kunnen geven en om zekerheid te krijgen over hun lot.

Als het vliegtuigwrak is geborgen, zullen onderdelen ervan in een kunstwerk worden verwerkt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen