RIVM hint op nieuwe maatregelen vanwege stijging besmettingen
De afgelopen dagen neemt het aantal nieuwe besmettingen van het coronavirus hard toe. Als dat zo door blijft gaan, dan zijn er nieuwe maatregelen nodig, zo waarschuwt Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, in het AD.
Bij nieuwe maatregelen moet er gedacht worden aan regionale beperkingen. Het gaat dan onder meer om een avondklok voor studentensociëteiten en horeca. Ook een beperking van het aantal sociale contacten zou een effect kunnen hebben, stelt het RIVM. De afgelopen week zat het gemiddelde dagelijkse aantal nieuwe besmettingen rond de 900. Vrijdag werden er zelfs 1270 mensen positief getest, waardoor het gemiddelde aantal positief geteste mensen per 100.000 inwoners boven de signaalwaarde van 7 uitkwam. Het aantal nieuwe opnames in ziekenhuizen stijgt ook licht, maar is nog relatief laag. Daarnaast zijn er ook problemen bij de teststraten, omdat mensen amper een plek kunnen krijgen om zich te laten testen.
Luister ook | Aantal coronabesmettingen voor eerst sinds april boven signaalwaarde
Studenten
Van Dissel maakt zich in de krant vooral zorgen over studenten. 'We willen het aantal besmettingen zo laag mogelijk houden, dan moet je dus wel zorgen dat het niet uit de hand loopt. Er zijn diverse clusters rond studenten: zij beginnen weer met hun studiejaar, bouwen veel contacten op, maar dat kan nu even niet.' Toch is het volgens de directeur aan de steden en regio's om nieuwe maatregelen in te voeren. Dat zou volgens hem dan in overleg met het ministerie moeten gebeuren. 'Studentensociëteiten en horeca 's avonds laat dicht, beperking van het aantal sociale contacten: zulke maatregelen hebben dan effect.'
Luister ook | Horeca baalt van rol besmethaard in Nijmegen
Geen landelijke maatregelen
Aan nieuwe landelijke maatregelen zit Van Dissel echter niet te denken. 'Waarom zou Drenthe moeten meedoen met een maatregel die nodig is in de Randstad? Dat wil je voorkomen. In het voorjaar moesten we met een mokerslag de medische crisis bestrijden, dat is nu anders. We kunnen voor 90 procent van de mensen bron- en contactonderzoek doen, ziekenhuizen zien een stabiel beeld met een beperkt aantal opnames en we testen meer.' Van Dissel wijt de harde stijging van het aantal nieuwe COVID-besmettingen aan mensen die zich slecht aan de coronaregels houden. 'Uit ons gedragsonderzoek blijkt dat negen op de tien mensen met klachten nog naar buiten gaat. Dat is gewoon riskant', aldus de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding in het AD.
Luister ook | Test-voorrangsregeling docenten in de maak