Binnenland17 sep '20 21:35

Kabinet: Thuiswerken en horeca eerder dicht tegen corona

Auteur: BNR Webredactie

Om de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen tegen te gaan, zullen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge benadrukken dat we opnieuw moeten thuiswerken en dat er beperkingen komen op het samenkomen van grote groepen. Ook moeten kroegen hun klanten ontmoedigen om lang te blijven, door bijvoorbeeld het licht aan te laten.

Deze maatregelen worden afgekondigd voor de regio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Haarlem en Leiden, zeggen Haagse bronnen tegen BNR.

Het kabinet en de regio's waar het coronavirus het meeste opspeelt zijn het volgens de NOS en RTL ook eens geworden over nieuwe maatregelen in de horeca. Naar verwachting mag er vanaf 00.00 uur niemand meer naar binnen, om 01.00 uur moeten tenten sluiten. Daarnaast mogen er in zalen nog maximaal 50 mensen bijeenkomen.

Lees ook | Horeca verwacht sluiting om 00:00 uur

Andere verwachte maatregelen blijven uit, zoals het sluiten van scholen, regionale lockdowns en het invoeren van een avondklok.

In de Tweede Kamer liet premier Rutte weten dat deze plannen nog moeten worden besproken in de ministerraad voordat ze definitief worden. De persconferentie wordt vrijdagavond om 19:00 uur verwacht.

Andere gemeenten, die onder dezelfde veiligheidsregio's vallen, zijn dus ook betrokken. Vanavond spreken de burgemeesters van die steden digitaal met minister De Jonge.

Persconferentie

Vrijdag worden meer details van de maatregelen bekend. Dan is er aan het begin van de avond weer een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Sommige regio's komen zelf ook nog met kleine aanvullende maatregelen.

De afgelopen dagen loopt het aantal besmettingen snel op. In de Tweede Kamer zijn grote zorgen over de stijging. Donderdag werden 1756 besmettingen gemeld en dat komt neer op 10,1 positieve tests op elke 100.000 mensen. Het is de eerste keer dat dit aantal boven de 10 uitkomt. Bij 7 besmettingen op 100.000 mensen gaan alarmbellen af.

In de betreffende regio's ligt dat getal nog veel hoger: in Amsterdam-Amstelland zit het inmiddels boven de 27, in Rotterdam ruim 19 en in Haaglanden ruim 16.

(ANP SEM VAN DER WAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen