Duurzaamheid23 sep '20 12:58Aangepast op 23 sep '20 13:29

VVD wil drie tot tien kerncentrales bouwen in Nederland

Auteur: BNR Webredactie

De VVD plaatst kernenergie terug op de politieke agenda. De partij wil drie tot tien kerncentrales laten bouwen in Nederland om te kunnen voldoen aan de klimaatdoelen. Tegelijk komt minister Eric Wiebes vandaag met een rapport waaruit blijkt dat kernenergie naast zon- en windenergie een betaalbaar alternatief is.

VVD-Kamerlid Mark Harbers
VVD-Kamerlid Mark Harbers (ANP / REMKO DE WAAL)

Voor VVD-Tweede Kamerlid Mark Harbers vormt dit het bewijs dat we kernenergie serieus moeten overwegen. 'Eén van de kritiekpunten is altijd dat het veel te duur is. Het kost miljarden om een kerncentrale te bouwen, maar hij gaat ook wel 80 jaar mee', zegt hij in BNR Ask Me Anything. 'In dunbevolkte gebieden moet je het elektriciteitsnet versterken voor windmolens, maar de kosten daarvan worden nooit meegenomen in de berekeningen.' Dat is volgens Harbers een reden dat kernenergie helemaal niet duurder hoeft te zijn energie uit zon en wind.

Luister ook | BNR Ask Me Anything: Kernenergie

'Rapport is reclameblaadje vanuit de industrie'

Jan Haverkamp, kernenergie-expert bij WISE Nederland. toont zich in Ask me Anything 'nogal geschokt' over het feit dat de minister met een rapport komt dat in feite alleen 'een reclameblaadje is vanuit de industrie'. 'Dit rapport is opgesteld vanuit een onderzoeksrapport uit de nucleaire industrie. Degene die het rapport heeft geschreven doet ook dit soort dingen voor Borssele. Het rapport is gebaseerd op hele optimistische industriedata. Als je dat erin stopt, komt er natuurlijk een mooi plaatje uit', zegt Haverkamp. 'Als je je richt op honderd procent hernieuwbare energie, dan kom je altijd duurder uit als je daar kernenergie bij mixt.'

Lees ook | Kernenergie op termijn onvermijdelijk

'Zon- en windenergie stuit vaak op verzet'

Toch moeten we kernenergie wat Harbers betreft serieus overwegen. 'Daar zijn twee redenen voor. De eerste is dat je in toenemende mate ziet dat er vaak verzet is tegen windmolens uit de omgeving en dat mensen tegen weilanden vol met zonnepanelen zijn. Daarnaast: wat doe je als de zon niet schijnt of als er weinig wind is? Daar heb je een back-up voor nodig.' Daarnaast pleit Harbers ervoor dat Nederland minder afhankelijk wordt van andere landen voor zijn energievoorziening.

Lees ook | Omstreden kerncentrale Tihange II mag open blijven


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen