Binnenland15 okt '20 15:31

NCTV: Aanslag Nederland voorstelbaar

Auteur: BNR Webredactie

Volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid NCTV bestaat het gevaar op aanslagen door geradicaliseerde of radicaliserende personen. Dit staat in het vandaag verschenen 53ste Dreigingsbeeld van de NCTV. Hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn, blijft het voorstelbaar. Het dreigingsniveau blijft dan ook op 3 van 5 staan.

( ANP Freek van den Bergh)

Op dit moment zijn er in Nederland personen die radicaliseren of sterk geradicaliseerd zijn en een dreiging kunnen vormen, is de kern van de boodschap.

Gepolariseerd debat met scherpe randen

De NCTV signaleert niet alleen een gepolariseerd debat sinds het begin van de coronacrisis, maar ook een toenemende afwijzing van overheid en overheidsbeleid waarin verschillende groeperingen en individuen elkaar vinden. 'Mensen die de overheid, wetenschap en traditionele media al langer wantrouwen, kunnen hun denkbeelden bevestigd zien in complottheorieën en desinformatie', schrijft de NCTV die opmerkt dat sociale media hierbij een faciliterende en mobiliserende rol spelen en als 'blaasbalg' functioneren.

Er is niet alleen een brede, gemêleerde activistische bovenlaag, maar ook 'een radicale onderstroom met soms extremistische gedragingen'. De NCTV noemt het belagen van journalisten en politici of het intimideren van politiemensen. Het zijn juist de digitale platforms waarop eenlingen mogelijk kunnen radicaliseren door contacten met gelijkgezinden.

Aanslagen voorstelbaar

De NCTV noemt een aanslag uit rechts-extremistische hoek 'vooral vanwege online ontwikkelingen voorstelbaar'. Datzelfde geldt voor IS. Sinds de val van ‘het kalifaat’ is de aanslagdreiging verminderd, maar niet verdwenen. De directe dreiging die van de Nederlandse jihadistische beweging uitgaat, lijkt volgens de NCVT afgenomen door sociale en ideologische versplintering, demotivatie en het ontbreken van krachtige leiders en aanjagers. De meeste activiteiten zijn geweldloos, maar de dreiging blijft onvoorspelbaar: onder sommige Nederlandse jihadisten leeft nog altijd de wens om in Nederland een aanslag te plegen.

Ook politiek-salafistische aanjagers zetten hun activiteiten voort, schrijft de NCVT. Deze groepen en individuen proberen hun politieke slagkracht te versterken door hun achterban te voeden en te mobiliseren. De NCTV noemt expliciet solidariteit met de imam van de Haagse as-Soennah moskee en de ontslagen directeur van het Cornelius Haga Lyceum.

Document: DTN+53.pdf


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen