Binnenland21 okt '20 17:23

Driehoek verantwoordelijk voor misstanden Dam-demo

Auteur: BNR Webredactie

Slordige besluitvorming, een te passief openbaar ministerie en een niet goed functionerende driehoek. Die conclusies trekken onafhankelijke onderzoekers over de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam in Amsterdam, op 1 juni.

De demonstratie zorgde voor een storm van kritiek op onder anderen burgemeester Halsema. Er werd door de duizenden demonstranten namelijk geen anderhalve meter afstand gehouden en Halsema besloot niet in te grijpen. De burgemeester vroeg zelf om het onderzoek, vertelt ex-officier van justitie en een van de onderzoekers Kitty Nooij.

Verkeerde afslag

Een reeks mini-beslissingen in het begin leidde tot een verkeerde afslag, zegt Nooij. Daardoor is de driehoek er niet in geslaagd om weer terug te gaan naar de hoofdweg. En verder is duidelijk dat de communicatie via WhatsApp - voor, tijdens en na de demonstratie - niet goed heeft uitgepakt. Het gebruik van verschillende apps leidde tot veel verwarring en misverstanden.

Halsema

De onderzoekers vinden niet dat Halsema zelf veel te verwijten valt. Ze zijn juist onder de indruk van de transparantie en de openheid. Na het horen van 25 betrokkenen en het lezen van heel veel stukken kwam de commissie tot de conclusie dat de driehoek in zijn totaliteit het anders en beter had kunnen doen.

Lees ook | Demonstratie Amsterdam 'buiten de perken'

Image
(ANP SEM VAN DER WAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen