Kamer verontwaardigd over 'gluren' Defensie
De Tweede Kamer heeft veel vragen over het 'experiment' van Defensie om in eigen land informatiemiddelen in te zetten die bedoeld zijn voor buitenlandse missies. NRC schreef daar vanmorgen over.
De krant schreef dat de eenheid die zich hiermee bezighoudt, is opgericht in maart, een week na de eerste corona-persconferentie van premier Rutte. Wat die eenheid moest uitzoeken, was uitzonderlijk, vertelt politiek verslaggever Laurens Boven: 'Hoe voorspel je de ontwikkeling van de coronacrisis, hoe zal het kwetsbare mensen vergaan, wanneer stort de economie in, komen mensen door fake nieuws in opstand tegen de maatregelen en, zo ja, wie dan?' Het resultaat was dat bewegingen als de Gele Hesjes en Viruswaanzin in de gaten werden gehouden.
Experiment
In feite werden er twee dingen gecombineerd. Het ene is het 'informatiegestuurd opereren', een experimentele manier van werken bij Defensie. Verder zag de krijgsmacht dit als een goede training, omdat er op het moment geen buitenlandse missies zijn.
Verspreiden
Probleem is dat de eenheid de rapporten die ze schreef, ook vrij uitgebreid is gaan verspreiden, onder allerlei instellingen van de Rijksoverheid. En dat mag niet. De Kamer kreeg de rapporten juist niet onder ogen. Zowel de oppositie als de coalitie had een flink aantal vragen. De SP kondigde meteen schriftelijke vragen aan en D66 wil een debat. Ook de VVD voelt wel voor een debat. De liberalen willen van de minister weten wie dit besloten heeft en wie er op de hoogte waren.