Binnenland28 nov '20 11:21

Steeds meer klachten over discriminatie politie, maar grotendeels afgewezen

Auteur: BNR Webredactie

Het aantal klachten over discriminatie is dit jaar al met een kwart toegenomen vergelijken met heel 2019. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Tot en met september van dit jaar zijn er 168 klachten over discriminatie door politieagenten binnengekomen. In heel 2019 kwamen er 'slechts' 135 klachten binnen bij de politie.

Ook blijkt uit de cijfers van de Nationale Politie die RTL Nieuws heeft geanalyseerd dat het overgrote deel van de klachten wordt afgewezen. Van 2016 tot en met 2019 werden er zeventig discriminatiezaken behandeld door de klachtencommissie, maar slechts twee daarvan werden er gegrond verklaard. Naast de klachten zijn er de afgelopen jaren ook 54 aangiftes wegens discriminatie gedaan tegen politieagenten. Daarbij zijn alle zaken geseponeerd door het Openbaar Ministerie.

Luister ook | Hoe gaan we om met het discutabele verleden van Nederland?

Klachtenprocedure is 'deugdelijk'

De politie wijt de toename van het aantal klachten over discriminatie aan het protesten rondom Black Lives Matters die dit jaar volgden na de dood van George Floyd door politiegeweld in Amerika. Ondanks dat vrijwel alle klachten afgewezen worden, gaat de Nationale Politie er wel vanuit dat er sprake is van een 'deugdelijke' klachtenprocedure, zo zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Luister ook | Racisme op de werkvloer

Gerelateerde artikelen