Binnenland29 nov '20 12:47

Burgemeesters wilden verbod Black Friday, kabinet weigerde

Auteur: BNR Webredactie

De 25 burgemeesters in het Veiligheidsberaad hebben aangedrongen op een verbod op Black Friday, afgelopen vrijdag. Maar het kabinet weigerde dat verbod in te stellen. Dat stelt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb in het programma Buitenhof zondag.

Steden zagen de afgelopen week met pijn in hun ogen de drukte in de winkelgebieden. De climax was er op vrijdag en zaterdag. Terwijl winkels stuntten met aanbiedingen, kon ondertussen de anderhalve meter afstand op weinig plekken nog gehandhaafd worden. Verschillende steden stelden daarom extra maatregelen in. Zo moesten in Rotterdam, Eindhoven en Dordrecht de winkels eerder sluiten op zaterdag. In Amsterdam werd in de Kalverstraat eenrichtingsverkeer ingesteld, zodat er meer ruimte kon komen voor het winkelend publiek. 'We hebben wekenlang gesproken met het kabinet. Dit (het verbod op Black Friday, red.) is ook aan het kabinet gevraagd. Maar die heeft geoordeeld dat dat niet nodig was, of een andere reden. Mocht er toch opgetreden worden, dan is dat zaak voor de burgemeesters', zo klonk de reactie vanuit het kabinet volgens Aboutaleb. Hij vroeg zich ook af of hij van te voren al maatregelen moest instellen tegen de drukte. 'Het is toppsychologie om te je te realiseren of je van te voren alles al moet afsluiten, of dat je het eerst even aankijkt.' Op vrijdag besloot Aboutaleb om dan toch in te grijpen.

Lees ook | Drukte in winkelgebieden; Rotterdam, Eindhoven en Dordrecht sluiten winkels eerder

'We hebben het op z'n beloop laten gaan.'

Aboutaleb is teleurgesteld in het besluit van het kabinet om niet vooraf in te grijpen. 'Als je het ziet aankomen dat er veel publiek komt, zoals bij voetbal, dan ligt het voor de hand om ook te zeggen bij zulke periodes dat het niet verstandig is. (...). We hebben het op z'n beloop laten gaan, en dan zie je toch uiteindelijk dat dat niet goed blijkt te zijn', aldus Aboutaleb in Buitenhof. Ook vandaag verwacht de burgemeester opnieuw grote drukte in zijn binnenstad.

Gerelateerde artikelen