Binnenland26 dec '20 12:08

BNR blikt terug | De best gelezen artikelen over het binnenland van 2020

Auteur: BNR Webredactie

Wow, een lijstje met niet alleen maar coronanieuws! Nederland was natuurlijk constant bezig met het letten op elkaar en alle bedrijven, want we moesten ons wel netjes aan de regels houden, maar daarnaast waren er ook enkele artikelen die niet over het coronavirus gingen waar jullie zéér in geïnteresseerd waren, al ging het ook hier niet altijd om leuk nieuws.

(ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN)

1. 'Drukke efteling is mogelijk coronabrandhaard'

Een bizar beeld was het. Terwijl horeca dicht moest zijn en er op veel plekken een maximum aantal bezoekers gold, waren er in de Efteling duizenden mensen aan het genieten van de attracties. Maar niet iedereen was er blij mee. Maar het was ook een mogelijk gevaar voor een besmettingshaard, zag Wim Schellekens.

2. RIVM hint op nieuwe maatregelen vanwege stijging besmettingen

Als een achtbaan (heb je dat cliché weer) gingen de besmettingscijfers dit jaar op en neer. Dat betekende ook dat constant alle regels weer aangescherpt moesten worden of versoepeld werden. Aan de vooravond van de tweede golf, in september, hintte het RIVM er al op dat er strengere maatregelen moesten komen.

3. Horeca op de vingers getikt om niet naleven maatregelen

Herinner je je die tijd nog, toen de horeca open was dit jaar? Die periode was er nog, maar ook toen moesten de restaurants, café's en bars zich houden aan de coronaregels, al werd dat lang niet altijd gedaan.

4. 'Deze coronamaatregelen hadden we nooit moeten nemen'

Niet iedereen is het eens met de beslissingen die genomen zijn door de overheid. Volgens Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid, zijn de coronamaatregelen zelfs erger dan het virus zelf. Hij vindt dat cijfers te weinig in context worden geplaatst, en dat er te eenzijdig wordt gestuurd op het voorkomen van corona-doden.

5. Gaan scholen dicht om corona?

Aan het begin van de corona-epidemie in Nederland was het afwachten of de scholen dicht moesten. De druk lag er bij de overheid flink op, want steeds meer mensen schreeuwden om het sluiten van de scholen. En die oproep bleef niet onbeantwoord.

6. Ook in Nederland ligt ammoniumnitraat opgeslagen

Je herinnert je de enorme ramp in Beiroet misschien nog wel. Een enorme explosie veroorzaakte een grote chaos in de hoofdstad van Libanon. Dat allemaal door een explosie van ammoniumnitraat. Ook in Nederland blijkt het goedje te worden opgeslagen.

7. Doorbraak in zaak doodgereden meisje Tamar

Een kleine periode was Nederland in de ban van de dodelijke aanrijding van de 14-jarige Tamar, uit Marken. Een Duitse grijze Mazda was zo goed als zeker betrokken bij de aanrijding en de politie kon met die info steeds dichterbij de dader van de aanrijding komen.

8. Coronavirus is zwarte wolk boven pensioenen

De pensioenfondsen hebben het al jaren moeilijk en het coronavirus heeft de situatie er absoluut niet beter op gemaakt. De enorme beurscrash aan het begin van de coronapandemie zorgde voor een hele penibele situatie bij de fondsen.

9. Dennenprocessierups in aantocht: nog meer jeuk

Ik krijg er al jeuk van als ik er aan denk. Herinner je je nog de vorige zomer, toen we massaal aan het krabben waren van de jeuk door de eikenprocessierups? Nou, dit jaar kwam de dennenprocessierups eraan. Handig dat er veel maatregelen aankwamen, want door het thuisblijven kreeg je maar weinig jeuk door die beestjes.

10. Thierry Baudet en Forum voor Democratie gedagvaard

Een beetje demonstreren tegen Baudet en zijn Forum voor Democratie en ineens lig je plat op de grond. Het overkwam filmmaker Jasper van den Elshout en de Stichting Fuck Up dit jaar. Een dagvaarding volgde voor de politicus die zelf ook een nogal wankel jaar instabiel jaar beleefde.

Lees ook | BNR blikt terug | De best gelezen politieke artikelen van 2020


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen