Binnenland9 jan '21 08:30Aangepast op 9 jan '21 13:09

KNMI waarschuwt voor mist en gladheid

Auteur: BNR Webredactie

Het KNMI waarschuwt weggebruikers voor mogelijk gevaarlijke situaties in het verkeer vanwege mist en gladheid in een groot deel van het land. Vroeg op de ochtend werd voor het noorden van het land de zogenoemde code oranje uitgeroepen vanwege ijzel. Dat werd even na 10.30 weer teruggebracht tot code geel. In Utrecht en Gelderland geldt dan nog wel oranje. Op sommige plaatsen was het naast glad ook mistig.

Gladheid en kou vanmorgen in grote delen van Nederland.
Gladheid en kou vanmorgen in grote delen van Nederland. ( ANP / Jeffrey Groeneweg)

In de gebieden waar het glad was gebeurden ongelukken. Zo belandden door extreme gladheid in de omgeving van Staphorst twee auto's in de sloot ter hoogte van het restaurant De Lichtmisen vloog er een auto uit de bocht op de Hasselterweg in Rouveen. Volgens de ANWB is het verraderlijk weer aangezien je niet aan de natuur kunt zien dat het glad is. "Er zijn geen bomen wit of zo", aldus een woordvoerder.

Luister terug | Groen Rechts nieuwe partij op rechts

Rijkswaterstaat heeft automobilisten opgeroepen hun reis waar mogelijk uit te stellen vanwege de gladheid door ijzel. De GGD in Friesland adviseerde mensen die een coronatest wilden komen laten doen langs te komen als het weer vertrouwd is om de weg op te gaan. 'Blijft het vandaag de hele dag glad? Maak dan een nieuwe afspraak voor een andere dag.'

Lees ook | Lokale weerplatforms zijn vaak meest succesvol

ProRail meldt dat de treindienst zaterdagochtend last ondervindt van ‘rijpvorming’. Dit is een dun ijslaagje op de bovenleiding die er razendsnel aan kan vriezen. Hierdoor krijgen treinen niet altijd voldoende spanning om optimaal te kunnen rijden. Reizigers krijgen het advies voor vertrek de reisplanner te checken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen