Binnenland25 jan '21 16:29

Politiechef: Verbied demonstraties uit medische noodzaak

Auteur: BNR Webredactie

Er zijn in totaal 5765 duizend mensen bekeurd voor het niet naleven van de avondklok. Dat maakt de politie vandaag bekend. De politie zet extra capaciteit in om de avondklok te kunnen handhaven, maar waarschuwt wel dat veiligheidsregio’s zelf ook moeten ingrijpen.

Het aantal demonstraties tegen de coronamaatregelen moet namelijk flink worden ingeperkt, zegt Willem Woelders, leider van het coronateam van de politie. Er is anders namelijk niet genoeg capaciteit voor de politie om te blijven handhaven. 'De belasting op de politie wordt te hoog door de demonstraties als we ook nog de avondklok moeten handhaven en onze normalen taken moeten uitvoeren.' Toch vindt Woelders niet dat demonstraties bij voorbaat verboden moeten worden, want er is natuurlijk demonstratievrijheid. 'Maar je kunt ook randvoorwaarden stellen als burgemeester over hoe groot de demonstratie mag zijn en waar die mag zijn. Ook kan je zelfs demonstraties verbieden uit medische noodzaak. Ik roep de burgemeesters op om daar beter naar te kijken.'

Luister ook | 'Opbouw van onvrede was al heel lang te zien'

Het verbieden van demonstraties is niet de oplossing an sich, volgens Woelders. De afgelopen dagen werden andere demonstraties ook al verboden, maar alsnog ontstonden er rellen. 'Het verbieden zelf is niet de oplossing. Het verschil is wel dat als je de demonstratie toestaat je moet afwachten hoe het gaat verlopen, dan zorg je er misschien voor dat daar ineens onrust ontstaat. Maar als je van te voren al een demonstratie verbiedt, kan je in de aanloop al maatregelen nemen, om te voorkomen dat die demonstratie ontstaat.' Op deze manier zou de politie beter met de situatie om kunnen gaan, denkt Woelders.

'Gebruik woord burgeroorlog bevestigt verzetsrol'

Inzet van leger is taboe

Binnen het Veiligheidsberaad wordt gemeld dat men verrast is door de rellen in de verschillende steden. 'De burgemeesters hebben allemaal hetzelfde verhaal: 'We zijn goed voorbereid en we zijn allemaal wel verrast door de hevigheid van die rellen.' Toch denken ze dat ze het nog onder de duim kunnen houden', vertelt politiek verslaggever Thomas van Groningen. Terwijl de politie roept om extra hulp, willen de burgemeesters en politiek Den Haag daar nog weinig over kwijt. Vooral de inzet van het leger lijkt een taboe te zijn. 'Daar wil niemand nog op vooruitlopen. Vooralsnog denken ze dat de politie het aankan', zegt Van Groningen.

Luister ook | BNR BREEKT: 'Avondklokrelschoppers zijn een schande voor de Nederlandse rechtsstaat'

(ANP/Rob Engelaar)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen