Binnenland27 jan '21 08:35Aangepast op 27 jan '21 10:01

'Deel demonstranten is losgezongen van de werkelijkheid'

Auteur: BNR Webredactie

De geest lijkt terug in de fles bij de rellen rondom de avondklok, maar op de lange termijn zal de onvrede niet verminderen. 'Op de korte termijn zal het geweld wel minder worden, maar op de lange termijn hebben we te maken met een groep mensen die losgezongen is van de werkelijkheid', zegt Jan Willem Duyvendak hoogleraar sociologie aan de UVA en directeur van het NIAS.

Duyvendak verwijst hierbij vooral naar de groep die niet in de avonden gingen rellen, maar de mensen die demonstreren tegen de maatregelen. 'Een deel van die mensen is losgezongen van de werkelijkheid en gelooft in de onschuld van het virus. Zij willen de schuld zien bij wat er allemaal gebeurt bij de overheid, de media en zelfs bij de ziekenhuizen leggen. Daar moeten we ons veel meer zorgen over maken. Dit gaat om een groep mensen die een eigen werkelijkheid heeft', volgens Duyvendak.

Luister ook | Relatief rustige nacht na dagen van rellen

'Verveling is geen oorzaak'

De rellen van de afgelopen dagen moeten vooral niet verklaard worden aan de hand van verveling bij jongeren, vindt de socioloog. 'Mensen zeggen dat de avondklok de druppel was en dat jongeren zich vervelen, maar het is geen enkele reden waarom winkels geplunderd worden. Waarom zou dat bij ons wél gebeuren en in andere landen niet? Dat type verklaringen is veel te begripvol en verklaart helemaal niet waarom het leeuwendeel van de jongeren zich wel aan de maatregelen houdt, terwijl een klein deel ontspoort', stelt Duyvendak.

Luister ook | NH Nieuws stopt met live verslag rellen

Preventie

Dat het afgelopen nacht rustig bleef, is onder meer te danken aan de preventieve werking van de politie en gemeentes, zegt burgemeester Jos Wienen van Haarlem. 'We hebben heel goed gekeken naar de informatie die we hebben en wat er rondgaat op social media. We hebben gezorgd dat er voldoende politie is die ook de juiste bevoegdheden kregen. Met noodbevelen kon de politie in bepaalde gebieden fouilleren en meteen optreden', legt Wienen uit. Wel vond er in zijn gemeente samenscholing plaats van diverse groepen. 'Maar het bleef beperkt tot groepjes jongeren van maximaal tientallen personen, geen grote menigtes. Er zijn een paar arrestaties verricht, maar gelukkig zijn er nergens grote excessen geweest'. aldus Wienen.

( ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen