Binnenland27 jan '21 06:14

Relatief rustige nacht na dagen van rellen

Auteur: BNR Webredactie

Na dagen van rellen was het afgelopen nacht redelijk rustig. Op enkele plaatsen was er wel wat spanning, maar grote onregelmatigheden bleven uit. Wel zijn er in Rotterdam 81 mensen aangehouden voor het overtreden van diverse coronamaatregelen.

( ANP)

Een aantal van hen pleegde vernielingen, maar grote ordeverstoringen zijn uitgebleven, meldt de politie. In Amsterdam-Osdorp was het korte tijd erg onrustig. Een grote groep jongeren was op de been en stak vuurwerk af. De ME werd wel ingezet maar alleen hun aanwezigheid al maakte dat het na een dik uur weer rustig was.

Ook in Hilversum hoefde de politie geen geweld te gebruiken om een einde te maken aan een samenscholing op het marktterrein in het centrum. Iedereen verliet ondanks de gespannen sfeer rustig het plein.

In Maastricht, Den Bosch en Breda waren aan het begin van de avond voetbalsupporters de straat op gegaan om naar eigen zeggen hun stad te beschermen tegen relschoppers. De politie broeg hen om wel om 21.00 uur gewoon naar huis te gaan en dat hebben ze ook gedaan

Luister ook | NH Nieuws stopt met live verslag rellen

Een woordvoerder van de Limburgse politie zegt dat de MVV-supporters er niet op uit waren om te rellen of de avondklok te overtreden. Volgens hem wilden ze een statement maken en hebben ze dat 'op een positieve manier' gedaan.

Inzet buitenlandse ME

Bij de rellen afgelopen dagen was er soms ook te weinig ME beschikbaar. De politie overweegt daarom de inzet van mobiele eenheden uit de buurlanden België en Duitsland. Die kunnen onder aansturing van de Nederlandse politie in ons land bij rellen worden ingezet. Dat zei Nationaal politiecommandant coronacrisis Willem Woelders dinsdagavond bij Op1.

De afgelopen dagen waren er veel rellen in het land. Winkels werden vernield, bushokjes werden kapot gemaakt en nog veel meer. De vierde avond met avondklok verliep een stuk rustiger dan de afgelopen nachten: Er waren wat opstootjes, zwaar vuurwerk werd afgestoken en tientallen mensen werden opgepakt.

Luister ook | Schade door rellen bij station Eindhoven kost tonnen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen