Juridisch28 jan '21 16:29Aangepast op 28 jan '21 17:43

Wanbeleid politiedienst frustreert terreurbestrijding

Auteur: BNR Webredactie

Een jarenlang wanbeleid bij de Dienst Landelijke Informatieorganisatie van de politie heeft geleid tot grote risico's bij het opsporen van terroristen. Dat concludeert de Inspectie Justitie en Veiligheid in een nieuw onderzoeksrapport. Één gevolg was dat een van de mannen die in 2016 in Brussel een aanslag pleegden, ongemerkt naar Nederland kon komen.

( ANP Lex van Lieshout)

Informatiepositie 'in de knel'

Uit het onderzoek blijkt ook dat de ICT-systemen verouderd zijn en dat er een groot tekort is aan goed opgeleid personeel. Vakbonden hebben het verder over een verziekte werksfeer, met machtsmisbruik, vriendjespolitiek en discriminatie. 'De informatiepositie is in de knel gekomen. Er kwam wel informatie. Die werd wel gedeeld, maar niet optimaal', zegt Peter Neuteboom, hoofdinspecteur bij de Inspectie Justitie en Veiligheid.

Vinger aan de pols

Neuteboom wil en kan niet zeggen of er onveilige situaties zijn ontstaan, maar 'de taakuitvoering was niet optimaal. Bepaalde onderzoeken zullen gehinderd zijn, maar het is moeilijk te zeggen of de veiligheid in het geding is geweest'. Er zijn enkele leidinggevenden vervangen, er zijn ideeën geopperd om de zaken soepeler te laten verlopen, de Inspectie houdt de vinger aan de pols.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen