Binnenland27 jan '21 19:21

Grote bezorgdheid over datalek bij GGD

Auteur: BNR Webredactie

De Autoriteit Persoonsgegevens krijgt een hoop ongeruste telefoontjes over de diefstal van persoonsgegevens bij de GGD. RTL Nieuws ontdekte eerder deze week dat er op grote schaal wordt gehandeld in deze gegevens. Twee GGD-medewerkers zouden de data te koop hebben aangeboden op Telegram en zijn inmiddels aangehouden.

Identiteitsfraude

Mensen die bezorgd zijn over hun gegevens kunnen bij de GGD terecht om erachter te komen of hun gegevens verhandeld zijn. Het gaat om veel persoonlijke data zoals BSN-nummers, geboortedata en adresgegevens. Die informatie ligt nu allemaal op straat, zegt Marloes Kolthof, directeur van de Fraudehelpdesk. 'Niet alleen je huissleutel is gestolen, ook je hele sleutelbos en ze weten ook waar je woont. Met die gegevens kan je heel wat doen. Zo kan je bijvoorbeeld banken bellen. Die vragen heel vaak om een aantal gegevens om je identiteit te checken zoals je naam en je geboortedatum. Zo kunnen de dieven leningen of abonnementen afsluiten. Je kan er vanalles mee.' De Fraudehelpdesk raadt bij bezorgdheden aan om aan te kloppen bij het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude en - fouten (CMI).

Luister ook | Politie vindt 600.000 Nederlandse slachtoffers van Emotet-botnet

Thuiswerken

Het is best lastig om je hiertegen te beschermen. 'Eigenlijk moeten organisaties er aan de voorkant mee aan de slag. Die moeten zorgen dat medewerkers goed toegerust worden en er alleen medewerkers bij die gegevens kunnen die ook een VOG hebben afgegeven. Dat schijnt nu ook het probleem te zijn, dat al die mensen nu thuiswerken en die gegevens nu heel makkelijk kunnen doorgeven. Achteraf repareren is heel erg lastig. Het is erg belangrijk om alert te zijn bij verdachte telefoontjes of transacties op je bankafschriften.'

(Jerry Lampen ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen