Binnenland29 jan '21 07:42Aangepast op 29 jan '21 12:37

Zweedse SSAB ziet af van overnameplannen Tata Steel

Auteur: BNR Webredactie

Het Zweedse staalbedrijf SSAB gaat hoogovencomplex Tata Steel IJmuiden niet overnemen. Dat meldt het bedrijf zelf.

Een paar maanden geleden leek het een 'match made in heaven', maar de Zweden reageerden de afgelopen maanden steeds al afhoudend, zegt FD-journalist Caitlin Stooker, die Tata Steel volgt. In Zweden kroop de koers van SSAB op de beurs omlaag toen de overnameplannen bekend werden. Zowel in Nederland als in India, waar het hoofdkantoor van Tata is gevestigd, was de stemming juist positief.

Duurzaamheid

Het persbericht van SSAB meldt dat 'Tata niet goed geïntegreerd kan worden.' Volgens de Zweden wogen de te behalen voordelen van de deal uiteindelijk toch niet op tegen de kosten en investeringen die nodig zouden zijn geweest. Maar off the record wordt gezegd dat Tata niet 'groen' genoeg was voor de Zweden.

Lees ook | Overnamegesprekken Tata Steel en Zweedse staalbedrijf SSAB

Onlangs waren er al geruchten dat de gesprekken tussen Tata Steel en SSAB niet echt wilden vlotten. Twee grote aandeelhouders van SSAB zouden zich tegen de overnameplannen hebben gekeerd.

Cirta Groos, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van Tata Steel Nederland, had het niet aan zien komen. Ze zag geen signalen dat de partijen niet dichter bij elkaar kwamen. Ook zij ziet dat de vergroening een rol heeft gespeeld: SSAB zou daar meer geld in moeten steken dan dat ervoor terugkomt. Groos denkt dat Tata Steel nu met andere partijen om de tafel gaat. De ontvlechting tussen het Nederlandse en het Britse deel van het bedrijf, die nu wordt voorbereid, gaat volgens haar sowieso door.

Europese locaties

Tata Steel Nederland telt in totaal 13.000 tot 14.000 medewerkers. Die werken niet allemaal in IJmuiden. Elders in het land heeft het bedrijf ook nog vestigingen. Ook andere Tata-locaties op het Europese vasteland horen bij de Nederlandse tak, waarin SSAB geïnteresseerd was.

(ANP SEM VAN DER WAL)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen