Binnenland9 feb '21 19:06Aangepast op 9 feb '21 19:23

Forum opnieuw in opspraak om appjes

Auteur: BNR Webredactie

In WhatsApp-groepen van Forum voor Democratie gaan tal van racistische berichten rond, meldt Elsevier Weekblad, dat screenshots heeft gezien. Dit keer gaat het niet, zoals bij de eerdere ophef, om appgroepen van de jeugdtak van de partij, maar om groepen waarin kopstukken, inclusief partijleider Thierry Baudet, actief zijn.

( ANP Bart Maat)

Verslaggever Eric Vrijsen van Elsevier Weekblad heeft de appjes niet alleen ingezien, hij heeft ze ook in zijn bezit. In de groepen gaat het volgens EW onder meer over het verschil in IQ tussen witte mensen, 'African Americans' en 'Hispanics'. Baudet zegt daarover: '100 is het gemiddelde. Dus blank 110, hispanic 90, african 75 oid.' Statenlid Andreas Bakir, nummer 17 op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen, zegt: 'Ik haat negers niet ze hoeven niet allemaal dood ofzo. Ik heb wel een voorkeur of mag dat ook niet meer? Ik heb geen last van de negers in Afrika als ze maar daar blijven.'

Baudet vraagt in de groep ook 'Wil jij dat je zus met een neger thuiskomt?', waarop nummer zes op de lijst, Gideon van Meijeren, antwoordt: 'Hell no'. Van Meijeren oppert ook dat 'de mens van nature racistisch' is. Volgens Bakir zijn vooral Turken en Marokkanen racistisch. 'De negers lachen ons uit en zijn van mening dat de blanke man een mietje is en dat zij superieur zijn', voegt hij daaraan toe.

In de WhatsApp-groepen wordt ook gescholden met het woord 'homo', schrijft EW. Baudet redeneert in een bericht dat de openstelling van het 'normale, heteroseksuele huwelijk' aan stellen van het gelijke geslacht er uiteindelijk toe leidt 'dat vrouwen hun eigen achternaam houden, kinderen mogen 'kiezen' en mensen uiteindelijk überhaupt niet meer trouwen'.

Kritiek Kamerleden

Verscheidene Kamerleden uiten dinsdag forse kritiek op Forum voor Democratie. VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz-Zegerius deelt het EW-artikel, waarin onder meer uitspraken van FVD-leider Thierry Baudet worden aangehaald, op Twitter en schrijft erbij: 'If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck'.

GroenLinks-leider Jesse Klaver en D66-Kamerlid Rob Jetten wijzen erop dat de VVD en het CDA in Brabant samenwerken met FVD. 'Racisme, homofobie, vrouwen- en Jodenhaat. Allemaal in de appwisselingen van Baudet en z’n kameraden', aldus Jetten op Twitter. 'VVD en CDA zitten ondertussen vrolijk met Forum voor Democratie in de coalitie in Brabant. Daarmee krijgen racisme en discriminatie legitimiteit.'

Klaver vraagt zich af: 'Als dit nog geen reden is voor CDA en VVD om te stoppen met de samenwerking met FvD in Brabant, wat dan wel?' PvdA-leider Lilianne Ploumen vindt het 'afschuwelijk dat mensen zo over medemensen praten. Racisme en antisemitisme horen niet thuis in ons Nederland'.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen