Politiek12 feb '21 17:12

Rutte: Vier carnaval thuis, we hebben vorig jaar gezien wat er kan gebeuren

Auteur: Thomas van Groningen

Premier Mark Rutte roept Nederlanders in het zuiden van het land op om carnaval dit jaar thuis te vieren met maximaal één bezoeker. Dat zei hij tijdens zijn wekelijke persconferentie na de ministerraad, op vragen van BNR. Het grootste volksfeest van Nederland, jaarlijks doen er volgens het CBS meer dan een miljoen mensen aan mee, begint dit weekend.

'Vier het in huiselijke kring, maar houd je aan alle regels. Dat is echt belangrijk', zei de premier. Hij verwijst in zijn antwoord naar het carnavalsfeest vorig jaar. Dat ging nog wel door, want op dat moment was er nog geen enkel coronageval bekend in Nederland. 'Het zuiden van het land zal zich wel aan de regels houden, want we hebben daar gezien vorig jaar wat er gebeurt als dat soort bijeenkomsten leiden tot het verspreiden van het virus.'

Lees ook | Trauma-artsen vrezen volle spoedeisende hulp dit weekend door ijs

In heel Nederland zijn alle openbare carnavalsevenementen afgelast, maar online vinden in sommige steden nog wel alternatieven plaats. Burgemeesters waarschuwden vorige week al dat er in de zuidelijke provincies streng gehandhaafd zal worden op samenscholingen en illegale feesten. 'Vier het thuis en ontvang niet te veel bezoek', zegt burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch in een videoboodschap op Twitter. In zijn gemeente is komende dagen op straat een alcoholverbod van kracht.

( ANP/Ruud Verhalle )

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen