Burgemeesters pleiten voor versoepelingen coronaregels
De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn in Utrecht bijeen om te praten over de minimale versoepelingen die het kabinet morgen bekend maakt. Zo zal er onder meer gesproken worden over het openen van het middelbaar onderwijs en de kappers. Ook ligt de verlenging van de avondklok op tafel.
Bij binnenkomst waren de burgemeesters duidelijk erover dat het volgen van de coronaregels steeds moeilijker gaat onder de mensen. 'De rek is er wel een beetje uit', was een vaak gehoorde zin voor het beraad, merkte verslaggever Martijn de Rijk op in BNR In de Middag. De burgemeesters voelen allemaal aan dat vooral mentaal gezien het steeds moeilijker gaat met mensen.
Luister ook | België wil leerkrachten wekelijks testen
'Je merkt aan iedereen dat de rek er wel een beetje uit is', zei burgemeester Halsema van Amsterdam. 'Mensen zijn moe en ook een beetje gedeprimeerd. Dat maakt het handhaven van de coronamaatregelen ook moeilijker.' Daarom vinden de burgemeesters het ook nodig om versoepelingen mogelijk te maken. 'Het is belangrijk dat iedere sector ergens wel een beetje perspectief gaat zien', vindt de Alkmaarse burgemeester Roemer.
Vooral de Hilversumse burgervader Pieter Broertjes springt op de bres om de samenleving te heropenen. 'Langzaam maar zeker moet het weer op een kier komen. (...) Het kan niet anders. De samenleving snakt naar meer openheid.' Broertjes ziet onder andere mogelijkheden voor de horeca. 'Buitenterrassen kunnen zonder problemen open, maar dat moeten we dan wel willen met elkaar.'
Luister ook | 'Veel ondernemers hebben geen inkomen'
Middelbare scholen
Perspectief lijkt er vooral te komen voor de contactberoepen, legt verslaggever Martijn de Rijk uit. 'De branches die 1-op-1 met klanten omgaan, daar wordt over gesproken. Maar ook voor de middelbare scholen.' Daar wordt gekeken of een enkele dag in de week de deuren weer geopend kunnen worden voor scholieren.
Annemiek van der Eijk, arts-microbioloog en viroloog van het Erasmus MC, snapt dat er in de samenleving steeds meer ongeduld heerst. Toch waarschuwt ze ervoor dat het een keerzijde kan hebben. 'Er wordt gekeken wat versoepelingen betekenen voor de signaalwaardes. Kunnen we het als zorg dan nog wel aan? Als we de keuze maken om weer te versoepelen, blijft dan ook de avondklok gehandhaafd?' De viroloog vindt vooral belangrijk dat het gedrag van mensen goed gecontroleerd wordt. 'Het valt mij op dat bij de eerste golf het ons overviel en je buiten een speld kon horen vallen. Nu is er een zwaardere lockdown, maar zijn er wel regelmatig files.'