Binnenland22 mrt '21 15:22Aangepast op 22 mrt '21 16:53

Negatief reisadvies vakanties verlengd tot half mei

Auteur: BNR Webredactie

Het negatief reisadvies voor vakantiereizen wordt verlengd tot en met half mei, melden ingewijden. Dat betekent dat tot en met de meivakantie het afgeraden wordt om op vakantie te gaan naar het buitenland.

Voor alle landen in de wereld geldt een oranje reisadvies. Dit houdt in dat alle reizen die niet strikt noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld voor vakantie of familiebezoek, dringend worden afgeraden. Dat advies zou in ieder geval gelden tot en met 15 april, maar wordt nu dus met een maand verlengd.

Hoop is gevestigd op de zomer

'Het is een dreun voor de reissector, verschrikkelijk. Maar we zagen het wel een beetje aankomen', zegt Frank Oostdam, directeur van reisbranchevereniging ANVR. Oostdam heeft zijn hoop inmiddels gevestigd op de zomervakantie. 'Wat we hopen is dat er wel een semi-normale zomervakantie nodig is.' Daarvoor zou dan wel een test- en vaccinatiedocument nodig zijn. 'Maar dan kan je wel in Europa gaan reizen. Alles wijst erop dat dit kan.'

Grote verliezen

De hoop van Oostdam is er vooral zodat de de financiële cijfers van reisbureaus dan weer wat verbeteren. 'We hebben vorig jaar een omzetverlies geleden van tussen de 85- en 90 procent ten opzichte van 2019. Als de zomervakantie dit jaar doorgaat, dan kom het verlies misschien tussen de 50- en 80 procent ten opzichte van 2019.' Daarom is het volgens Oostdam nu al nodig om meer perspectief te krijgen voor de zomervakantie.

Dinsdagavond maakt demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge meer bekend over het negatieve reisadvies tijdens de coronapersconferentie. Ook verdere versoepelingen van andere maatregelen gaan naar verwachting niet door.

Image
(Hollandse Hoogte / Robin Utrecht)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen