Binnenland24 mrt '21 17:29

Tweede Kamer debatteert over coronabeleid

Auteur: BNR Webredactie

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het coronabeleid, voor het laatst in de oude opstelling. Politiek verslaggever Thomas van Groningen volgt het debat.

(Peter Hilz)

Het debat begint met een discussie over het verzetten van de avondklok naar tien uur. PVV-Kamerlid Geert Wilders probeerde de avondklok al eerder een uur te verzetten, maar kreeg dit niet voor elkaar. Hij vindt het raar dat er niet naar hem is geluisterd, maar dat de islamitische gemeenschap nu wel zijn zin krijgt. 'Dat is natuurlijk niet helemaal waar, omdat de avondklok wordt verzet vanwege de zomertijd en niet vanwege de ramadan', zegt Van Groningen.

Akkoord met verzetten avondklok

Of de Tweede Kamer akkoord gaat met het verzetten van de avondklok moet nog blijken, maar Van Groningen verwacht dat de wijziging wel zal worden doorgevoerd. 'Het zou kunnen dat er straks een motie wordt ingediend tegen het verzetten van de avondklok, maar dat kan ik me nauwelijks voorstellen. Ik ga ervan uit dat Mark Rutte en Hugo de Jonge hun huiswerk achter de schermen wel hebben gedaan.'

Haalbaarheid

De Jonge heeft beloofd dat er in april vier miljoen prikken gezet zullen zijn. 'Over de haalbaarheid van deze belofte zal de Tweede Kamer vragen gaan stellen. Ook zal er discussie gevoerd worden over de AstraZeneca-vaccins die in Italië zijn gevonden', zegt Van Groningen.

Sneltest voor consumenten

Het ministerie van Volksgezondheid heeft twee tests goedgekeurd waarmee mensen zichzelf kunnen testen op het coronavirus. Het departement verwacht de eerste zelftests half april te ontvangen. Het ministerie denkt dat het om honderdduizenden exemplaren zal gaan. Die zullen dan beschikbaar worden gesteld aan het onderwijs, en aan werkgevers die hun werknemers willen testen.

Omdat de testen formeel medische hulpmiddelen zijn, moest het ministerie eerst een ontheffing verlenen. Dat is nu gebeurd, voor de testen van de bedrijven Roche en Biosynex. Het gaat om zogenoemde antigeentesten, die veel sneller een uitslag geven dan de PCR-test die vooral in de teststraten van de GGD wordt gebruikt.

De eerste testen, die het ministerie over enkele weken verwacht, gaan naar het onderwijs. Dat moet bijdragen aan de heropening van onderwijsinstellingen die nu nog gesloten zijn. 'Ook voor werkgevers worden zelftesten beschikbaar gesteld om werknemers zichzelf preventief en frequent te kunnen laten testen', aldus het ministerie.

Uiteindelijk moeten mensen de testen ook kunnen kopen in apotheken en supermarkten. Daar zullen ze medio april geleidelijk beschikbaar komen, verwacht het ministerie van Volksgezondheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen