Binnenland6 apr '21 18:55

Kabinet komt met breed openingsplan

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet komt met een breed openingsplan voor de Nederlandse samenleving. Dat werd net bekend na afloop van het Veiligheidsberaad. Het kabinet start deze maand nog met proeven met toegangstesten, om bezoek aan plekken zoals musea en dierentuinen en sportgelegenheden weer mogelijk te maken.

Het kabinet start deze maand nog met proeven met toegangstesten, om bezoek aan plekken zoals musea en dierentuinen en sportgelegenheden weer mogelijk te maken. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid dinsdag weten. Het plan ruikt goed, maar is wel omgeven met een heleboel disclaimers. De cijfers zoals ze nu zijn gaan de goede kant op en als dat zo blijft gaan, gaat het de goede kant uit. Er moeten volgens burgemeester Bruls nog knopen worden doorgehakt', zegt verslaggever Martijn de Rijk.

De eerste pilots worden op 9 april gehouden. Coronaminister Hugo de Jonge denkt dat met 'toegangstesten voorzichtig en verantwoord' activiteiten weer mogelijk zijn. Het gaat bij de proeven, die door het hele land worden gehouden, om 'niet-vergunningplichtige activiteiten, op maximaal drie aaneengesloten dagen in de maand april met een beperkt aantal bezoekers'. Mensen moeten eerst een afspraak maken voor een bezoek en voordat ze naar de locatie gaan, moeten ze een sneltest laten doen bij een teststraat van de Stichting Open Nederland. Met een negatief testresultaat kunnen ze vervolgens naar binnen.

De pilots zijn door het hele land verspreid, hoewel niet in alle provincies even veel dingen worden georganiseerd. Zo komen er in Friesland 22 evenementen, waarbij plek is voor 6800 mensen. In Noord-Holland komen er maar liefst 136 evenementen, waaraan bijna 90.000 mensen kunnen meedoen. Veel attracties en evenementen kunnen vanaf deze maand weer bezoekers ontvangen, meldde het kabinet dinsdag. Het gaat onder meer om sportwedstrijden, casino's, dierentuinen, musea en andere culturele activiteiten. Bezoekers moeten een recent negatief testresultaat laten zien voor de ingang of ze worden bij de ingang getest op het coronavirus.

(Nico Garstman ANP)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen