
Het is niet bekend op welke datum de zogeheten doorstroomlocaties de deuren weer definitief mogen openen, maar het plan vanuit de overheid is volgens ingewijden om daarbij de Coronacheck-app in het begin te verplichten. Met die app kunnen bezoekers een unieke qr-code genereren als ze recent negatief getest zijn of als ze zijn gevaccineerd. Bij de ingang van het museum, dierentuin of pretpark moet de code gescand worden, zonder code kom je niet binnen. Alleen kinderen tot 12 jaar hoeven de app niet te laten zien. Alle andere coronamaatregelen, zoals anderhalve meter afstand, blijven binnen gewoon van kracht. Het kabinet zou dat de enige veilige manier vinden waarop de dagattracties op korte termijn weer gasten kunnen ontvangen.
Club van Elf
De branchevereniging voor dagattracties in Nederland, de Club van Elf, staat niet te springen om het systeem. ‘We experimenteren er nu wel mee, maar we hebben liever dat we onze gasten zonder coronatest kunnen ontvangen’, zegt voorzitter Mascha van Till-Taminiau, ook directeur van Walibi Holland. ‘We zien de bereidheid bij gasten afnemen. Er zijn toch veel mensen die het niet zien zitten om eerst een test te moeten doen voor een dagje uit. Wij zijn ervan overtuigd dat wij veilig bezoekers kunnen ontvangen, die test is niet nodig.’
Lees ook | We mogen naar de Keukenhof
Afgelopen weekend hadden de Keukenhof en Avonturenpark Hellendoorn de primeur. Beide doorstroomlocaties mochten als proef een paar duizend gasten ontvangen die allemaal een dag van tevoren zich hadden laten testen. ‘Het is hartstikke leuk dat dat nu een dagje kan’, zegt Van Till-Taminiau daarover. ‘Maar, als we straks echt iedere dag open gaan dan willen we eigenlijk geen testplicht. Voor sommige locaties is het gewoon niet interessant omdat veel gasten dan afhaken. Die zullen dan dicht blijven.’ Voor de proef met toegangstesten trok het kabinet 700 miljoen euro uit.
Dierentuinen, pretparken en musea moeten al sinds half december de deuren gesloten houden. Volgens de meest recente routekaart van de overheid kunnen deze sectoren weer open vanaf risiconiveau ‘ernstig’. Op dit moment zitten alle regio’s in Nederland nog in een zwaardere categorie, ‘zeer ernstig’.