Binnenland20 apr '21 11:35

Mogelijk wél versoepelingen, ondanks hoge ziekenhuiscijfers

Auteur: BNR Webredactie

De versoepelingen waar het kabinet een week geleden nog voor terugdeinsde vanwege het hoge aantal ziekenhuisopnames, lijken het volgens ingewijden nu wel te gaan halen. Vanavond in een extra persconferentie maakt het kabinet mogelijk de versoepelingen bekend.

De verwachting is onder meer dat de avondklok na ruim drie maanden ophoudt. Ook mogen horeca-ondernemers, onder strikte voorwaarden, hun terrassen weer openen. Voorwaarden zouden onder meer zijn dat de terrassen tot 18:00 's avonds open mogen blijven en dat je met maximaal twee mensen uit verschillende huishouden aan een tafeltje mag zitten. Mensen uit één huishouden zouden wel met meer mensen op het terras mogen zitten.

Luister ook | Burgemeesters blij dat stappen gezet worden richting versoepelingen

Retail

Naast regels voor de horeca, zullen waarschijnlijk ook de coronaregels voor de retail versoepeld worden. Waar men nu nog moet reserveren om te mogen winkelen, zal dat vanaf 28 april niet meer hoeven. Ook dit zal onder voorwaarden gebeuren, zo is het geluid. Ook mogen mensen thuis straks maximaal twee mensen ontvangen, in plaats van de 1-persoonsregel die nu geldt.

Het is nog allerminst zeker dat deze versoepelingen vanavond bekendgemaakt worden. Deze ochtend maakt het kabinet een definitief besluit hierover. Toch was demissionair minister Grapperhaus gisteravond op het Veiligheidsberaad positief over de mogelijkheden. 'De ontwikkelingen laten heel duidelijk zien dat wij de piek bereikt hebben. Achter de donkere wolken begint licht te gloren', doelend op het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames.

Luister ook | Duitse coronaregels nekken grenswerkers

Versoepelingen mogelijk door snellere vaccinaties

'De stappen zijn klein, want de avondklok is nu toto 22 uur en als die nu verdwijnt hoeft dat niet veel impact te hebben', zegt Gé Donker, epidemioloog en huisarts. Zij denkt dat vooral vanwege de het aantal vaccinaties dat de laatste weken steeds sneller verloopt, de versoepelingen mogelijk zijn. 'Je gaat dat op een gegeven moment terugzien in de ziekenhuisopnames. Maar nog niet in de opnames op de intensive care, die lopen vaak ook een week achter op de ziekenhuisopnames. De modellen geven dan aan, ook met het voorbeeld van andere landen waar men sneller vaccineert, dat er wel wat versoepeld kan worden.'

(Franklin Heijnen, Flickr)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen