Merkel was 'deemoedig en vereerd' om de lezing te mogen geven als aftrap van bevrijdingsdag 2021. Ze beschouwt het dan ook als een 'teken van vriendschap' tussen Nederland en Duitsland. De belangrijkste verantwoordelijkheid voor Duitsland is het levend houden van de herinnering aan de verschrikkingen van de Holocaust, zegt Merkel. Maar het verleden kan niet ongedaan worden gemaakt. 'Niets kan de leegte vullen die de dood heeft achtergelaten. Niets kan het verdriet wegnemen.'
'Historisch'
'Een krachtige en waardige speech, maar het was geen sprankelende speech', zegt Lars Duursma, directeur van Debatrix. Hij vond het gesprek dat Merkel achteraf had met de Nederlandse studenten 'indrukwekkender'. Duitsland-correspondent Derk Marseille noemt het 'historisch' dat Merkel deze toespraak gaf op de Nederlandse bevrijdingsdag. 'Ze was hier als persoon, niet per se vanuit haar functie als regeringsleider. Maar het was historisc dat ze hier aan deelnam en ze duidelijk de moeite nam om zich in te leven in de Nederlandse situatie. Wij vieren namelijk op 5 mei bevrijdingsdag, maar in Duitsland wordt 8 mei aangegeven als einde van de Nazi-bezetting van Duitsland', legt Marseille uit.
Eigenlijk zou Merkel de lezing vorig jaar al geven, tijdens de 75-jarige herdenking van de bevrijding. Vanwege de coronapandemie kon dat toen niet doorgaan. Dit jaar hield Merkel de lezing alsnog, maar dan via een videoverbinding.
