Binnenland7 mei '21 15:37

NAM: Stop met versterkingen Groningen

Auteur: BNR Webredactie

De versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied in Groningen moet stoppen. Dat zegt Johan Atema van de NAM in NRC. Volgens hem hoeven er eigenlijk maar 50 huizen te worden versterkt in plaats van de circa 26.000. De Groninger Bodem Beweging reageert vol onbegrip op deze uitspraken van de NAM.

Aardbevingsschade in Slochteren.
Aardbevingsschade in Slochteren. (Harold Versteeg | Hollandse Hoogte / ANP)

De versterkingsoperatie kost miljarden en verloopt tot nu toe stroef. Van die 26.000 huizen die in aanmerking kwamen voor versterking, is nog niet eens de helft geïnspecteerd. Op dit moment zijn zo'n 2000 huizen aan de beurt geweest. En dat is genoeg, zegt Atema, want de kans op een zware beving is fors kleiner geworden en het gebied is nu veilig genoeg. Op dit moment wordt nog maar zo'n 7 tot 8 miljard kuub aardgas uit de Groningse bodem gehaald; dat gaat volgend jaar naar 1 of naar nul.

Luister ook | Parlementaire enquête naar gaswinning Groningen

De versterking is een mega-operatie, vertelt Mark Middel, de schrijver van het NRC-artikel. De kosten daarvan kunnen per woning oplopen tot 100.000 euro en het gaat ook nog eens jaren duren. De NAM krijgt alleen maar de rekening toegeschoven en heeft verder geen zeggenschap over de versterkingsoperatie.

'NAM wil betaling ontlopen'

Jelle van der Knoop van de Groninger Bodem Beweging weet wel waar de NAM-topman deze uitspraken doet: 'Hij denkt dat hij dan niet meer hoeft te betalen, maar er zijn duidelijke afspraken gemaakt tussen het Rijk en de regio Groningen.' Verder denkt Van der Knoop dat de NAM al een voorschot neemt op de rechtszaak die in de lucht hangt tussen de NAM en het Rijk. 'De NAM vindt de compensatie van het Rijk te ruimhartig en wil daar niet voor betalen. Daar komt het op neer.'

Voorbarig

De ministeries van Economische en Binnenlandse Zaken, die erover gaan, vinden de conclusie van de NAM te voorbarig. Uit modellen kan wel blijken dat Groningen veilig genoeg is, maar dat betekent nog niet dat elke woning veilig genoeg is. Om daar zekerheid over te krijgen, moet elk huis afzonderlijk worden bekeken. Overigens kost ook alleen het inspecteren van een woning tussen de 10.000 en 100.000 euro.

Nieuwe normen

Nu de gaskraan dichtgaat, kunnen de veiligheidsnormen opnieuw worden getoetst. Het idee van de regio en het kabinet is nu dat mensen opnieuw of voor de eerste keer hun huis kunnen laten beoordelen onder die nieuwste normen. Daarvoor krijgen ze ongeacht 30.000 euro. Met de regeling hopen ze dat er veel minder huizen versterkt hoeven te worden. De regeling zou op 1 mei ingaan, maar volgens Middel zijn de brieven nog niet verstuurd.

Luister terug | Rijk pompt ruim 1,5 miljard in aardbevingsgebied Groningen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen