Binnenland22 mei '21 12:15Aangepast op 22 mei '21 12:41

Regen, regen en nog eens regen

Auteur: BNR Webredactie

De zon is de afgelopen weken ver te zoeken. En voor eind mei doet dat toch een beetje pijn. Maar het ergste is die regen die maar niet op lijkt te houden.

(Sputnik)

Reinier van den Born van Weer.nl heeft wel een verklaring voor al die nattigheid. De twee grote oceanen op het noordelijk halfrond zijn allebei warmer dan normaal en dat levert twee heel hardnekkige hogedrukgebieden op. Een van die twee ligt al maanden boven West-Europa. Aan de oostkant van dat hogedrukgebied stroomt elke keer weer kou vanaf het noordpoolgebied naar het zuiden toe. Bij ons botst die op de warmere lucht uit het zuiden 'en dan gaan de hemelsluizen weer open'.

Zomer

Maar niet getreurd: de zomer is zeker niet verloren, zegt Van den Born. Vaak volgt op een koude en natte lente een mooie zomer. Dat heeft weer met diezelfde drukverdeling te maken. Hogedrukgebieden die in het voorjaar ver weg liggen, hebben in de zomer de neiging om dichterbij te komen. Dan stopt de regen en wordt het juist warm en droog. Vanaf de tweede helft van volgende week komt dat hogedrukgebied dichterbij. Nog even doorbijten, dus.

Luister ook | BREEKT | Klimaat moet prioriteit nummer één in Den Haag worden


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen