Binnenland25 mei '21 10:28

Grote evenementen gaan dit najaar misschien toch niet door

Auteur: Thomas van Groningen

Het is nog maar de vraag of grote evenementen dit najaar wel kunnen plaatsvinden. Er zijn mogelijk niet genoeg politiemensen beschikbaar om de veiligheid te garanderen. Dat bevestigen politiebonden en demissionair minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie aan BNR. 'We moeten gaan oppassen dat niet iedereen overal van alles gaat organiseren', aldus de minister.

Uiteindelijk bepalen burgemeesters in overleg met de politie of evenementen door kunnen gaan, benadrukt Grapperhaus. Het is daarom niet te voorspellen welke evenementen in de problemen kunnen komen. Wel is duidelijk dat voetbalwedstrijden met publiek en grote evenementen in binnensteden de meeste politiecapaciteit vragen.

Lees ook | De Jonge: Eurovisie Songfestival bewijst dat grote evenementen kunnen

In het kabinet heeft Grapperhaus benadrukt dat de druk op de handhaving al lange tijd hoog is. 'En dus moeten we niet denken dat als de maatregelen straks grotendeels weg zijn, we vanalles kunnen gaan organiseren en dat daar dan politiemensen en boa's voor zijn. Die hebben ook recht op vakantie en compensatie van overuren.'

Vakbonden

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, bevestigt de lezing van demissionair minister Grapperhaus. 'Elke stad heeft nu corona bijna ten einde is een wensenlijstje ingevuld met grote evenementen die ze graag door willen laten gaan, maar daar hebben wij achter de schermen inmiddels een flinke discussie over.' Volgens de vakbondsman is er schaarste in politiecapaciteit en zal die de komende maanden alleen maar oplopen.

In coronatijd hebben politiemensen veel overgewerkt, zegt Struijs. De handhaving van de coronaregels kwam in maart vorig jaar bovenop de andere taken van de politie. Daar kwam later de handhaving van de avondklok en de rellen in die periode nog bovenop. Ook ziet de politie veel medewerkers vertrekken, vooral omdat ze met pensioen gaan. 'De uitstroom bij de politie is nu echt begonnen.'

(Pexels/Wendy Wei)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen