Binnenland11 jun '21 09:01

Topambtenaren zwegen over memo toeslagenschandaal

Auteur: BNR Webredactie

De twee hoogste topambtenaren van de Belastingdienst wisten wél van een explosieve memo over het toeslagenschandaal. Maar ze ontkenden dit – onder ede - tijdens hun verhoren door de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag, blijkt uit een reconstructie van RTL Nieuws en Trouw.

Gedupeerden Toeslagenaffaire protesteren op de Dam
Gedupeerden Toeslagenaffaire protesteren op de Dam (ANP / Hollandse-Hoogte / Ramon van Flymen)

Luister ook | Omtzigt-memo vernietigend voor CDA

Het gaat om de beruchte 'memo-Palmen', vertelt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen. Palmen, een hoge juriste bij de afdeling Toeslagen, waarschuwde al in 2017 dat het helemaal mis was. De ex-baas van de Belastingdienst, Jaap Uijlenbroek, zei vorig jaar dat hij de memo 'op geen enkele manier' kende. En de ambtelijke baas op Financiën, Manon Leijten, kon zich niet herinneren dat ze de memo had gelezen. Nu blijkt dat de memo-Palmen wel degelijk is besproken, in 2019. Er is toen besloten om die niet te archiveren. Dat is tegen de regels. Pas na 2020 kwam het boven tafel, ook na doorzagen van Pieter Omtzigt. De zaak wordt nu onderzocht.

Tegenwerking

Het verhaal komt bovenop de uitgelekte brief, waarin Omtzigt zegt dat hij al jaren door zijn eigen partij werd tegengewerkt. Hij schrijft daarin onder meer dat hij, nadat hij de strijd om het lijsttrekkersschap had verloren van Hugo de Jonge, aan de kant werd gezet voor Wopke Hoekstra. En dat terwijl hem was beloofd dat hij de nummer één zou zijn als De Jonge zou vertrekken. Omtzigt zit al een tijdje thuis met een burnout.

Formatie

De onrust binnen het CDA is niet bepaald goed nieuws voor de formatie, zegt Van Leeuwen. Omtzigt is er eigenlijk geen voorstander van dat zijn partij met Rutte in een nieuw kabinet gaat zitten. Om een regering mee te kunnen formeren, is een stabiel CDA nodig. Daar is op dit moment weinig sprake van, nu de affaires zich opstapelen.

Sponsorgeld

En dan is er nog het verhaal over sponsorgeld. Omtzigt beweert dat sponsors invloed hebben ingekocht in het verkiezingsprogramma van Hoekstra, de 'New Deal'. Hoekstra zou naar voren zijn geschoven. En het bedrijfsleven kreeg cadeautjes, zoals geen erfbelasting voor bedrijven tot een miljoen euro. Niemand van het CDA wil op de aantijgingen reageren.

Luister ook | Pieter Omtzigt vertrekt tijdelijk uit Tweede Kamer

Luister terug | Memo Toeslagenaffaire verdween in la


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen