Binnenland23 jun '21 07:51Aangepast op 23 jun '21 11:05

Strenge regels nekken nachtclubs

Auteur: BNR Webredactie

De nachtclubs mogen in juli weer open, maar dat kunnen ze lang niet allemaal. Clubs die ver zijn verwijderd van een coronatestlocatie, kunnen namelijk veelal nog niet de deuren openen, zolang niet-gevaccineerde bezoekers een negatieve test nodig hebben. Dat zegt Nachtbelang tegen BNR, de organisatie die Nederlandse nachtclubs vertegenwoordigt.

Als nachtclubs weer open willen, geldt namelijk de voorwaarde dat bezoekers moeten kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd of negatief getest op corona. Zeker onder het jonge publiek dat over het algemeen naar de clubs gaat, zal het nog tot na de zomer duren voordat iedereen volledig is gevaccineerd. Hierdoor zullen veel bezoekers het moeten doen met een bewijs dat ze op dat moment geen corona hebben.

In dit geval moet voorafgaand aan het avondje uit een test worden gedaan op een aangewezen testlocatie. Met name clubs die zich niet in de buurt van zo'n testlocatie bevinden hebben hier last van. Dit geldt in het bijzonder in dunner bevolkte gebieden, maar het speelt ook bij nachtclubs in grote steden.

Niet haalbaar

Eveline Doornhegge van Nachtbelang ziet dit terug in de praktijk. 'In Amsterdam gaat het merendeel van de bedrijven heel snel open omdat daar meerdere testlocaties zijn. Maar in sommige provincies moet je soms wel een half uur reizen om bij een aangewezen testlocatie te komen. Voor die ondernemers is het nog niet haalbaar om open te gaan.'

Ondernemers willen wel allemaal zo snel mogelijk open, maar het is een uitdaging om op korte termijn weer op gang te komen na de lange sluiting. 'Er was natuurlijk enorme blijdschap bij de clubs dat ze eindelijk weer open kunnen, maar we zien dat iedereen een eigen afweging maakt. Jongeren hebben plotseling ook een heleboel te doen: ze kunnen naar festivals, evenementen, hun favoriete café of ze gaan op vakantie. Het is dus geen garantie dat je club gelijk vol staat,' zegt Doornhegge.

Luister terug | 'Nachtclubs kunnen helpen bij handhaving'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen