Binnenland7 jul '21 11:51Aangepast op 7 jul '21 12:20

Liveblog | Aanslag op Peter R. de Vries

Auteur: BNR Webredactie

Misdaadjournalist Peter R. de Vries ligt nog steeds zwaargewond in het ziekenhuis. Over zijn toestand is niets bekend. Drie verdachten zijn aangehouden, één daarvan is weer op vrije voeten. Nederland reageert vol afschuw. Volg hier het laatste nieuws.

Woensdag 7 juli

11:50 | De zoon van Peter R. de Vries, advocaat Royce de Vries, spreekt zijn dank uit voor de vele steunbetuigingen uit het land. In een bericht op Twitter zegt hij: 'Gisteren is onze grootste nachtmerrie werkelijkheid geworden. Wij als familie omringen Peter met liefde en hoop in deze moeilijke fase. Veel is nog onzeker, maar wat vaststaat is dat alle steunbetuigingen uit het hele land nu enorm veel steun bieden.'

11:45 | Een 35-jarige Pool uit Maurik (Gelderland) en een 21-jarige man uit Rotterdam zijn verdachten van de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Het duo zit volgens de politie van Amsterdam in volledige beperkingen, dat houdt in dat ze alleen contact mogen hebben met hun advocaat. Ze worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Na een klopjacht werden de twee verdachten dinsdagavond klemgereden op de A4 bij Leidschendam. Onder hen is volgens politiecommissaris Frank Paauw ook de mogelijke schutter. De politie heeft dinsdagavond en -nacht huiszoekingen verricht in Tiel, Maurik en Rotterdam. Daar zijn verschillende gegevensdragers en munitie in beslag genomen.

Een derde arrestant, een 18-jarige jongen die dinsdagavond werd opgepakt in Amsterdam-Oost, is geen verdachte meer en is naar huis gestuurd.

10:50 | Bij het VUmc in Amsterdam staan niet langer zwaarbewapende agenten. De zichtbare bewaking bij het ziekenhuis lijkt te zijn afgeschaald.

09:35 | 'Dit is aanslag op onze democratie', zegt voorzitter Jan Struijs van de Politiebond. 'Dit gaan we oplossen, alle zeilen bij. We hoeven de knop Motivatie niet te vinden.' Volgens Struijs roept de Politiebond al jaren dat het uit de hand loopt met georganiseerde misdaad. 'Dit raakt ons allen, we bestaan in deze democratie bij de gratie van een vrije pers.'

08:50 | Volgens Het Parool wordt De Vries behandeld bij het VU medisch centrum aan de Boelelaan in Amsterdam. De ingang van de spoedeisende hulp van dit ziekenhuis werd bewaakt door meerdere zwaarbewapende agenten. Een woordvoerder van het VUmc kon eerder niet bevestigen dat De Vries daar is opgenomen, vanwege privacyredenen. Ook kon de woordvoerder niets zeggen over de reden van de extra agenten bij het ziekenhuis.

07:50 | De aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries leidt ook in andere Europese landen tot geschokte reacties. 'Een aanslag op alles waar wij als samenleving voor staan en op de hele journalistiek. Hopelijk worden de daders snel gevat', zegt Vlaams minister van Media Benjamin Dalle volgens de VRT.

Ook de Noorse minister Ine Marie Eriksen Søreide reageert bezorgd. Ze noemt de aanslag op de Twitteraccount van haar ministerie 'alarmerend'. Søreide stelt dat de veiligheid van journalisten essentieel is voor de persvrijheid en het beschermen van mensenrechten en de democratie.

Eurocommissaris Věra Jourová zegt mee te leven met De Vries, zijn familie, vrienden en collega's. 'Dit is een aanval op de persvrijheid en de democratie', schrijft ze op Twitter. 'Journalisten moeten veilig kunnen werken.'

00:45 | Demissionair premier Mark Rutte en verschillende ministers hebben geschokt gereageerd op het neerschieten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries in Amsterdam. Allen hebben hun afschuw uitgesproken over de daad, door hen bestempeld als een 'aanslag op de journalistiek'. Naast zijn journalistieke werk stond De Vries ook getuige Nabil B. bij in het Marengo-proces, de strafzaak waarin onder meer de beruchte crimineel Ridouan Taghi terechtstaat.

00:20 | 'Een weerzinwekkende daad en een aanslag op de vrije pers', zo noemt Gerrit van der Burg, baas van het Openbaar Ministerie, het neerschieten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries dinsdagavond in Amsterdam.

Dinsdag 6 juli

23:45 | Tot zover onze berichtgeving op de radio over de aanslag op Peter R de Vries eerder deze avond, maar alle nieuwe informatie blijven we natuurlijk met je delen op ons liveblog op BNR.nl en op onze social kanalen. Woensdagochtend om 06:00 uur krijgt u in De Ochtendspits meer nieuws, dan staan Meindert Schut en Iwan Verrips weer voor je klaar met een uitgebreide update en natuurlijk reacties.

23:30 | Demissionair Premier Rutte noemt de aanslag op Peter R. de Vries 'niet te bevatten, schokkend en 'een aanslag op de vrije journalistiek'. 'We hopen vurig, we bidden, dat hij de aanslag overleeft'. Minister Grapperhaus spreekt van een zwarte dag en zegt te bidden voor De Vries, die hij kent als 'een bewonderenswaardige strijder tegen onrecht, altijd opkomend voor de onderliggende partij'. Politie en justitie zullen er volgens de bewindsman 'alles aan doen om alle feiten boven water te krijgen'.

Demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) noemt de 'verschrikkelijke aanslag op Peter R de Vries een aanslag op onze democratische rechtsstaat. De vrije nieuwsgaring maakt daar onlosmakelijk deel van uit', twittert Ollongren. Ze noemt De Vries 'een uitzonderlijk journalist en een vakman pur sang. Mijn gedachten zijn bij hem en zijn naasten'.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben 'diep geschokt' gereageerd op het bericht dat Peter R. de Vries is neergeschoten in Amsterdam. 'Hij en allen die hem dierbaar zijn, zijn in onze gedachten', liet het koningspaar weten vanuit Berlijn, waar het paar is voor het staatsbezoek aan Duitsland.

Op de plek van de aanslag op De Vries in Amsterdam worden inmiddels bloemen gelegd.

De Vries 'vecht voor zijn leven'

23:15 | De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema spreekt van een 'brute, laffe misdaad' op Peter R. de Vries, die op dit moment 'vecht voor zijn leven'.

Volgens de politie zijn inmiddels drie verdachten aangehouden. Één in Amsterdam-Oost, twee zijn gearresteerd op de A4, mogelijk zit hier de schutter bij aldus Frank Pauw van de Amsterdamse Politie.

23:00 | Over een paar minuten geeft de Amsterdamse driehoek een persconferentie in verband met het neerschieten van Peter R. de Vries. Dat gebeurt op het hoofdbureau van de politie aan de Elandsgracht. De persconferentie is LIVE te volgen op BNR.

22:20 | Advocaat in ruste Oscar Hammerstein is geschokt door het nieuws. 'Er is maar één vent die hier achter kan zitten, dat is Ridouan Taghi, hij is een gevaarlijke psychopaat en doet voortdurend dingen waarvan je denkt, dat doet hij niet, maar doet het toch. Hij is de enige die dit durft'. Volgens Hammerstein weet Justitie van het gevaar van Taghi, 'maar hier is niets tegen te doen'.

De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) is geschokt door de "brute aanslag op Peter R. de Vries". Algemeen deken Frans Knüppe: 'Wij volgen de berichtgeving op de voet. Over de achtergrond is op dit moment niets bekend maar dat deze aanslag ook binnen de advocatuur enorme impact heeft, zal duidelijk zijn.'

September 2019 werd advocaat Derk Wiersum in Amsterdam doodgeschoten. Hij stond de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo bij. De Vries is sinds vorig jaar adviseur en vertrouwenspersoon van diezelfde kroongetuige Nabil B.

Buitenlandse media

Het neerschieten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries wordt breed opgepikt in buitenlandse media. De schietpartij haalt bijvoorbeeld de site van het Duitse tijdschrift Der Spiegel, de BBC en de Britse krant The Independent. Er wordt onder meer gewezen op zijn internationale bekendheid vanwege zijn onderzoek naar de verdwijning van Natalee Holloway op Aruba. Ook in Azië is er aandacht. De South China Morning Post wijdt een artikel aan de misdaadverslaggever waarin onder meer zijn werk rond de kidnap van biermagnaat Freddy Heineken wordt beschreven. Ook de vermeende doodsbedreiging van Ridouan Taghi aan het adres van De Vries komt aan de orde.

22:00 | In Amsterdam was vanavond korte tijd een gespannen sfeer, meldt verslaggever Hugo Reitsma. Mensen zijn uit restaurants gestuurd, politie is met getrokken pistolen de McDonald's ingegaan. Over de toedracht is weinig bekend, meer informatie ontbreekt vooralsnog.

De wijde omgeving rond de Lange Leidsedwarsstraat, waar dinsdagavond Peter R. de Vries werd neergeschoten, is afgezet. Getuigen zagen en hoorden hoe de misdaadverslaggever op straat werd beschoten.

Bij de ingang van de spoedeisende hulp bij het VU medisch centrum in Amsterdam staan meerdere zwaarbewapende agenten. Dat is te zien op foto's van het ANP. Eerder op de avond is misdaadverslaggever Peter R. de Vries neergeschoten in het centrum van Amsterdam.

Volgens Het Parool wordt De Vries op dit moment behandeld in het ziekenhuis aan de Boelelaan. Een woordvoerder van het VUmc kan dat vooralsnog niet bevestigen, vanwege privacy-redenen. Ook kon de woordvoerder niets zeggen over waarom er extra agenten bij het ziekenhuis staan.

21:50 | Amsterdamse driehoek geeft om 23.00 uur persconferentie over Peter R. de Vries. De politie is met man en macht op zoek naar de persoon die Peter R. de Vries heeft neergeschoten. Dat zei een politiewoordvoerster tegen de NOS. Ook riep ze mensen op die iets verdachts hebben gezien of camerabeelden hebben zich te melden bij de politie.

De politie doet verder een dringende oproep de "heel heftige" beelden die op sociale media rondgaan waarop de misdaadverslaggever herkenbaar is te zien niet verder te verspreiden, zegt ook Jan Struijs van de Politiebond op BNR: 'Er worden op de sociale media allerlei conclusies getrokken die nog niet bevestigd kunnen worden, aldus Struijs'.

Volgens het AD is op de A2 bij Breukelen een verdachte aangehouden.

21:30 | Net als BNR komen veel media met extra uitzendingen naar aanleiding van het neerschieten van Peter R. de Vries. Op Twitter reageren veel bekende Nederlanders geschokt op het nieuws dat misdaadverslaggever en mediapersoonlijkheid Peter R. de Vries is neergeschoten in Amsterdam. Velen hopen dat zijn verwondingen meevallen en dat hij er bovenop komt. Diana Matroos: Ik ben in shock wat er vanavond is gebeurd met Peter R. de Vries. Ik heb hem nog 'recentelijk' geïnterviewd in The Big Five. Als ik aan hem denk, denk ik vooral aan zijn rechtvaardigheidsgevoel.

Presentator Tim Hofman schrijft: "onee jongens wat erg dit" en "echt vreselijk man. hoop dat ie er snel bovenop is". Actrice Anna Drijver, die haar volgers oproept om geen beelden te verspreiden, vindt dat niemand aan Peter zou mogen komen. "Nee, dat doe je niet."

21:20 | Demissionair premier Mark Rutte en justitieminister Ferd Grapperhaus praten dinsdagavond met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid over misdaadverslaggever Peter R. de Vries, die dinsdagavond werd neergeschoten in Amsterdam. Hij raakte ernstig gewond. Volgens een woordvoerder start het overleg rond 22.00 uur.

Er is geen nationale crisisstructuur van kracht.

21:15 | Het slachtoffer dat dinsdagavond is neergeschoten op de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam is Peter R. de Vries, bevestigt de politie via Twitter. Eerder kon de politie dat nog niet zeggen. Wel lieten bronnen al weten wie het slachtoffer was.

Hoekstra: verschrikkelijke berichten uit Amsterdam

Politici reageren geschokt dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries is neergeschoten in Amsterdam. Het is nog niet bekend wat zijn toestand is.

Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft tijdens het debat over de Voorjaarsnota in de Tweede Kamer kort stilgestaan bij het neerschieten van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Hij sprak van "verschrikkelijke berichten" uit Amsterdam.

"We kennen natuurlijk de toedracht niet", aldus Hoekstra. "Maar wat de toedracht ook is, dit is onvoorstelbaar en verschrikkelijk nieuws. In gedachten zijn we natuurlijk bij allen die dit aangaan en die hier veel verdriet van hebben."

Hoekstra is het eerste lid van het demissionaire kabinet dat zich uitspreekt over het neerschieten van De Vries. Hij benadrukt dat zijn collega Ferd Grapperhaus (Justitie) later met een formele reactie komt. Maar hij zou het naar eigen zeggen "gek vinden" om er helemaal niets over te zeggen.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers noemt het "een afschuwelijk bericht en de vreselijkste flashback naar andere aanslagen op onze vrije samenleving". PvdA-leider Lilianne Ploumen spreekt van een aanslag "op de journalistiek en onze vrije samenleving" en PVV-fractievoorzitter Geert Wilders noemt het "vreselijk".

Wel kon de politie zeggen dat het slachtoffer ernstig gewond naar het ziekenhuis is vervoerd. De man werd neergeschoten op de Lange Leidsedwarsstraat, in de buurt van het Leidseplein. Daar zit de studio van RTL Boulevard, waar De Vries dinsdagavond aanwezig was.

21:00 | Het bericht dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries is neergeschoten, is "rondom verschrikkelijk en ondenkbaar". Dat zegt secretaris Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ. "Waar het ook vandaan komt, dit raakt onze beroepsgroep vol. Dit is hetgeen waar we al die tijd voor hebben gevreesd."

Peter R. de Vries werd dinsdagavond neergeschoten in het centrum van Amsterdam. De politie heeft inmiddels bevestigd dat De Vries het slachtoffer is. Op een filmpje op sociale media is hij duidelijk herkenbaar te zien. De misdaadjournalist raakte zwaargewond.

De directe omgeving rondom de Lange Leidsedwarsstraat is afgesloten. De politie is met een grote zoekactie met meerdere eenheden op zoek naar een verdachte, en vraagt getuigen zich te melden. Over mogelijke motieven van de dader of aanleidingen voor het schietincident kon de politie nog niets zeggen. "Nu zijn we bezig met de zoekactie, sporenonderzoek en natuurlijk hulpverlening. Motieven en achtergronden komen pas in een veel later stadium aan de beurt."

Rond 19.40 uur werd via Burgernet een signalement van de vermoedelijke schutter verspreid. Het zou gaan om een man, met een klein, tenger postuur. Hij droeg een donkergroene jas met camouvlagevlekken en een zwarte pet. Wie deze man ziet, kan hem beter niet zelf benaderen maar kan beter 112 bellen, aldus het Burgernetbericht.

(AS Media)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen