Binnenland13 jul '21 06:22Aangepast op 13 jul '21 11:24

Zwembaden laks; houden zich niet aan veiligheidsregels

Auteur: BNR Webredactie

Ondanks een verbod is gevaarlijk roestvast staal nog steeds aanwezig in zwembaden. Ook nieuw opgeleverde zwembaden blijken regelmatig vol te zitten met rvs op plekken waar het niet is toegestaan. Dat blijkt uit navraag van BNR bij zwembaden, inspecteurs en technici.

Zwembad ter illustratie.
Zwembad ter illustratie. (Sabine Joosten/ Hollandse Hoogte)

Zwembaden zijn sinds 2017 aan strenge regels onderworpen, vanwege een ongeluk in 2011 waarbij een baby om het leven kwam. In een zwembad in Tilburg viel destijds een speaker, bevestigd met een rvs-ophangsysteem, naar beneden. Voor 1 januari 2017 moesten alle binnenzwembaden aantonen dat er geen gevaarlijk roestvast staal meer aanwezig was.

Veel zwembaden hebben het rvs weliswaar uit bestaande materialen vervangen, maar gaan bij de aanschaf van nieuwe ophangsystemen voor bijvoorbeeld verlichting of speakers weer de fout in, blijkt uit navraag van BNR.

Gevaarlijke situaties

Ook nieuwe, net geopende, zwembaden blijken regelmatig vol te zitten met rvs op plekken waar dit niet is toegestaan. Uit een inspectierapport dat in handen is van BNR blijkt dat bij meer dan de helft van de gecontroleerde onderdelen rvs is toegepast. In bijna alle gevallen moest het direct vervangen worden om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Er wordt wel onderscheid gemaakt tussen type rvs en de plaatsen waar het wordt bevestigd. Niet-resistent, ofwel gevaarlijk roestvast staal, is in zwembaden nergens meer toegestaan. Sommige typen resistent roestvast staal worden in bepaalde zones, binnen één meter van het bad of op toegankelijke plekken, wel toegestaan.

Onwetendheid

Dat het juist bij de aanschaf van nieuwe materialen vaak verkeerd gaat, heeft volgens Mark Gonlag, van Cobra inspectie, grotendeels te maken met onwetendheid. 'Wij zien dat nog altijd niet iedereen op de hoogte is van de regels en gevaren van rvs in zwembaden.'

Want waar roestvast staal in andere sectoren wordt gezien als wondermiddel, is het voor vochtige ruimtes als zwembaden een sluipmoordenaar. Door chloordampen kan de constructie van binnenuit worden aangetast. Delen kunnen dan afbreken of naar beneden vallen, terwijl je hier aan de buitenkant niets van ziet. 'Alleen in vochtige ruimtes zoals zwembaden is dit een risico. In de huis-, tuin- en keukenomgeving is rvs niet gevaarlijk en daar ontstaat verwarring', zegt Gonlag.

Ook worden producten als lampen en speakers vaak geleverd met klemmetjes en bevestigingsmiddelen waar rvs in zit. Zit je daar als zwembad niet bovenop of noem je bij de aanschaf van nieuwe materialen niet expliciet dat het om een zwembad gaat, dan sluipt rvs zo het bad weer in. 'Dat is naar ons idee duidelijk onvoldoende', zegt Rene Wouts van RBI Corrosion, een bedrijf dat zwembaden controleert.

Bouwbesluit

Ook het bouwbesluit en de praktijkrichtlijn sluiten niet op elkaar aan. De praktijkrichtlijn hanteert strengere regels wat betreft rvs dan het bouwbesluit, waardoor verwarring ontstaat. Daarnaast is controle of inspectie volgens het bouwbesluit niet verplicht. Na het eenmalige rapport waarmee zwembaden moesten aangeven dat er geen gevaarlijk rvs meer in het bad aanwezig is, is in principe de kous af. 'Volgens het bouwbesluit zijn zwembaden die gebouwd zijn na 1 januari 2017 vrijgesteld van de inspectie op het gebied van rvs. Installateurs kunnen dan min of meer hun gang gaan. Er wordt dan onvoldoende gelet of het rvs verwerkt wordt in het zwembad. (...) Als je niet gaat inspecteren, blijft het rvs terugkomen in je zwembad', aldus Wouts.

Gemeenten en provincies hebben wel een zorgplicht, maar daar wordt in de praktijk verschillend mee omgegaan. Waar de ene gemeente jaarlijks of één keer in de twee jaar controles uitvoert, legt de andere gemeente de verantwoordelijkheid bij het bad zelf.

Volgens Gonlag gebruiken naar schatting honderden zwembaden nog niet-resistent roestvast staal.

Gerelateerde artikelen